Günümüzde, doğal ürünlere olan ilgi giderek artarken, propolis adını sıkça duyar olduk. Arıların özverili emeğiyle üretilen bu doğal arı ürünü, çocuk sağlığında da dikkat çeken bir rol oynuyor. Ancak, ebeveynlerin aklında hala birçok soru işareti var. Bu sorulara cevap aramak amacıyla, konunun uzmanlarından biri olan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, propolisin çocuk sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ve kullanımına dair önemli bilgileri Gazete Yazıyor okuyucuları için paylaştı.


Çocuklarda Propolis kullanımının temel faydaları nelerdir?
Propolis, antioksidan özellikleri sayesinde çocukların bağışıklık sistemini destekler. Soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etkisi bulunuyor. Özellikle mevsim geçişlerinde öneriyoruz. İştahı arttırıyor, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiliyor. Ayrıca, propolisin, mikroplarla mücadelede etkili olduğu biliniyor. Çocuklarda propolis kullanımının, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesi ve tedavisi konusunda etkili olduğunu göstermiştir Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek çocukların hastalıklara karşı dirençli hale getirmesini sağlıyor.  
Propolis kullanımının yan etkileri nelerdir?
Propolis genellikle güvenli bir üründür, ancak bazı çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, propolis içeren ürünleri kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktora danışmak önemlidir. Ayrıca, propolis alerjisi olan çocuklarda cilt reaksiyonları, kaşıntı gibi yan etkiler görülebilir.


Hangi yaş gruplarındaki çocuklar için uygundur?
Propolis, genellikle 4 yaş ve üzeri çocuklarda kullanılabilecek bir üründür. Daha öncede belirttiğim gibi, her çocuğun sağlık geçmişi farklıdır, bu nedenle kullanıma başlamadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
3 AYDA BİR 2 HAFTA ARA VERİLMELİ
Bunun bir ölçüsü var mı? Ne kadar verilmeli?

Türk Gıda Kodeksi’nin de belirttiği gibi çocuklarda kullanım dozunun 4 yaştan itibaren yetişkinlerin yarısı kadardır. Burada doz aşımına dikkat edilmesi önemlidir. Faydalarından yararlanmaya çalışırken yüksek doz propolis verilmesi özellikle ergenliğe geçişte sorunlara yol açabilmektedir. Üç ayda bir, 2 hafta kadar ara vermek toksik atımı için yeterlidir ardından tekrar kullanılabilir.

GÜVENİLİR KAYNAKLARDAN TEMİN ETMEK SON DERECE ÖNEMLİDİR
Propolis kullanımıyla ilgili ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?
Ebeveynler, propolis içeren ürünleri seçerken güvenilir kaynaklardan tercih etmek son derece önemlidir. Suda çözünen formlar kullanılmalıdır. Çocuklara yetişkin dozun yarısı kadar verilmelidir ve özel hazırlanan ürünler tercih edilmedir. Sahte ürünlerden korunmak için hologram ambalajlı ürünler alınmalıdır. Arı ürünlerine alerjisi olan çocuklarda alerjik reaksiyon riskine karşı, çocuklarının vücut tepkilerini yakından takip etmelidir ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır. 
İçeriğinde neler var?
Antibakteriyel, antibikrobiyal, antioksidan ve antienflamatuar özellikleri ile bağışıklığın normal çalışmasını destekler.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR