İrlandalı havayolu şirketi Ryanair, iki uçakta sahte motor parçaları bulmasının ardından uluslararası skandala maruz kalan son havayolu şirketi oldu. Parçalar, geçtiğimiz birkaç ay içinde Teksas ve Brezilya'da yapılan bakım kontrolleri sırasında keşfedildi. ABD'nin önde gelen taşıyıcıları Delta Air Lines, American Airlines ve Southwest Airlines da uçaklarında şüpheli parçalar bulmuştu.

Ryanair Genel Müdürü Michael O'Leary, sahte bileşenlerin Ryanair'in onaylı tedarikçilerinden biri olmayan İngiliz tedarikçi AOG Technics'ten geldiğini söyledi. Düzenleyiciler, bu yıl Boeing ve Airbus uçaklarında bulunan sahte parçalar konusunda uyarıldı ve müfettişlerin malzemelerin izini AOG Technics'e kadar takip ettiği iddia edildi. İngiltere, ABD ve Avrupa'daki havacılık gözlemcileri, şirketi motor parçalarını sahte sertifika belgeleriyle tedarik etmekle suçlarken, güvenlik konusundaki endişeler arttı.

O'Leary, üçüncü taraf jet motoru tedarikçilerinin daha sıkı kontrol edilmesi çağrısında bulundu. ABD'li motor üreticisi CFM International, dünyanın en yaygın kullanılan jet motoru CFM56 modelinin skandaldan etkilendiği iddiasının ardından AOG Technics'e karşı yasal işlem başlattı.

İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi ise havayolu şirketlerine bir güvenlik bildirimi yayınlarken, çok sayıda şüpheli onaylanmamış parçanın tedarikinin araştırıldığını açıkladı. AB Havacılık Güvenliği Ajansı da ağustos ayında sahte belge olduğundan şüphelenilen parçaların raporlarının incelediğini duyurdu. Bu arada ABD Adalet Bakanlığı’nın, skandala yönelik soruşturma başlattığı duyuruldu. 

Suçlanan AOG Technics şirketi, iddialara yönelik açıklama talebine yanıt vermezken, sivil havacılık otoriteleri, sahte parçalar yüzünden her an bir uçağın düşebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Kaynak: ELİF KIZILÇAY