Çanakkale’nin Midilli açıklarında meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, uzmanların dikkatini bölgeye çekti. Prof. Dr. Naci Görür, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Marmara Bölgesi ve Kuzey Ege genelde stres biriktiriyor" diyerek olası büyük depremlere karşı uyarıda bulundu.
"Büyük Depremin Habercisi Olabilir"
Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Çanakkale depremini değerlendirerek bölgenin 7.0 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Ercan, “Midilli açıklarında meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, küçük ölçekli bir sarsıntı. Ancak bu tür depremler, daha büyük bir depremin habercisi olabilir” dedi.
Foça, Midilli ve Karaburun Üçgeni Risk Altında
Foça, Midilli ve Karaburun üçgeninin deprem üretmeye yatkın bir bölge olduğunu ifade eden Ercan, "Bu bölgede aktif fay hatları var. Tarihsel süreçte sıkça deprem üreten bu alan, dikkatle izlenmeli" açıklamasında bulundu.
"Deprem Fırtınası Oluşabilir"
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Hasan Sözbilir, Edremit Fayı’nın özelliklerine dikkat çekti ve "Fayın düşük kayma hızı, büyük deprem olasılığını azaltsa da Edremit Körfezi'nde kesişen fayların bir deprem fırtınasına yol açabileceğini unutmamalıyız" dedi.
"Büyük Depremlere Karşı Hazırlık Şart"
Uzmanlar, deprem riskine karşı alınması gereken önlemler konusunda da uyarılarda bulundu. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, “Bölgemizdeki küçük ölçekli depremler, daha büyük sarsıntıların habercisi olabilir. Yapılaşmanın kontrolsüz ilerlemesi ve şehirlerdeki yoğun nüfus, afet risklerini artırıyor. Önlemleri artırmalıyız” dedi.