Türkiye’nin en önemli gazetecilerinden biri olan Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde Karlı Sokak’ta, arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Mumcu, o dönemin en cesur araştırmacı gazetecilerinden biriydi. Terör, yolsuzluk, siyaset gibi kritik konuları gündeme taşıyarak, her zaman doğruların peşinden gitmiş ve Türkiye'nin aydınlık yüzlerinden biri olmuştur.Türkiye’deki gazetecilik tarihinde kara bir leke olarak kaldı.
Mumcu’nun suikasti, sadece bir gazetecinin öldürülmesiyle sınırlı kalmadı; aynı zamanda devletin, karanlık güçlerle mücadelesinde ne kadar derin bağlantılara sahip olduğunu da gözler önüne serdi. O dönemde, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ın Mumcu’nun ailesine söylediği iddia edilen “Bir tuğla çekersek duvar yıkılır” sözleri, bu suikastin arkasındaki güçlerin büyüklüğünü ifade ediyordu.
CİNAYETİ KİM PLANLADI?
32 yıllık süreçte çok sayıda isim bu cinayete karıştığı gerekçesiyle tutuklanırken, açılan bir dava hala devam ediyor. Cinayetle ilgili tutuklamalar yapılmış ve cezalar verilmiş olsa bile bu cinayetin arkasındaki gücün kim olduğu, cinayetin emrini kimin verdiği halen cevabı aranan soru olmaya devam ediyor.
‘UMUT OPERASYONU’
T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun derlediği habere göre, İçişleri Bakanlığı, 1999 yılında Mumcu cinayetiyle ilgili yeni bir inceleme yapılmasını talep etti. Bu süreçte “Umut Operasyonu” adı verilen süreç başlatılırken elde edilen delillerle 2000 yılında dava açıldı.
KİM NE KADAR CEZA ALDI?
2002’de Yargıtay Necdet Yüksel’e ve Rüştü Aytufan’a verilen hapis cezalarını onadı. Hakkında verilen ilk karar bozulan Özmen’e 28 Temmuz 2005’te Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ağırlaştırılmış müebbet, Ekrem Baytap’a da 15 yıl hapis cezası verildi.
Yedi sanık ise (Abdulhamit Çelik, Hasan Kılıç, Mehmet Ali Tekin, Mehmet Şahin, Fatih Aydın, Muzaffer Dağdeviren ve Yusuf Karakuş) altı yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar hakkında ceza indirimine gidilirken, firari sanık Oğuz Demir’in dosyası ayrıldı.
2006’da Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Özmen hakkındaki kararı onadı. Sanık Baytap’a verilen 15 yıl hapis cezası bozuldu. Diğer sanıkların ise cezalarında indirime yol açan Topluma Kazandırma Yasası’ndan yararlanamayacaklarına belirtildi.
Mahkeme, 17 Aralık 2013’te, sanıklardan Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap’ı “silahlı suç örgütü kurma ve yönetme” eylemlerinden 12 yıl 6’şar aya; Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın da “silahlı suç örgütü üyesi olmak” suçundan 6 yıl 3’er ay hapse mahkûm etti.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 2009’da “Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu” örgütü mensubu Ali Akbulut, Selahattin Eş, Ahmet Cansız ve Aydın Koral’ın yargılanmasına başlandı. Sanıkların Tahran’da yaşadığı ve örgütün İran bağlantısını sağladıkları ifade edildi. Firari Oğuz Demir ile bu sanıkların dosyaları arandıkları gerekçesiyle kapatılmadı.