İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, SZC TV ekranlarında yayınlanan Başkent Kulisleri programında, gazeteciler Saygı Öztürk, Veli Toprak ve Mehmet Bal’ın gündeme dair sorularını yanıtladı. Dervişoğlu, programda hem siyasi gündemi değerlendirdi hem de partisinin duruşu ve Türkiye’nin iç siyasetine dair önemli açıklamalarda bulundu.

747474

Fatih Portakal'ın "Hayırlısı Olsun" sözlerine Meral Akşener cephesinden yanıt geldi Fatih Portakal'ın "Hayırlısı Olsun" sözlerine Meral Akşener cephesinden yanıt geldi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın tutuklanma sürecinde Çağlayan Adliyesi’nde bulunmasına dair kendisine yöneltilen soruya Dervişoğlu, “Benim orada bulunuşum insani bir görevin yerine getirilmesinden ibarettir. Demokrasiye inanmış birisinin, hak ve hukuklarının çiğnendiği süreçte, siyasi fikir ayrılıklarına bakmaksızın, ilke ve prensipler üzerinden hareket ederek, doğru duruşu nerede sergileyeceğine karar vermesi gerekiyor. O gün de o kararlılıkla gittim. Gözaltına alınma süreci, gözaltına alınma gerekçesi, Ankara'dan İstanbul’a götürüldükten sonra gözaltına alınma gerekçesinin dışında başka suçlarla isnat edilmesi, doğrudan doğruya bizim orada siyaseten, demokrasiye olan inancımızla vaziyet almamızı icap ettirdi” şeklinde yanıt verdi.

Tutuklamaya tepki

Soruşturmaya konu olan konuşmanın Antalya’da gerçekleşmesi ve Özdağ’ın Ankara’da ikamet etmesine rağmen sürecin İstanbul’dan yürütüldüğüne işaret eden Dervişoğlu, “İstanbul’da özel bir savcılık mı ihdas edildi? Orada eskiyi çağrıştıran bir sıkıyönetim karakolu ya da bir sıkıyönetim savcılığı mı var ki; Tayyip Bey’le ilgili olan bütün davalar ve soruşturmaların sorgulama ve karar süreci oradan yönetiliyor? Bu eğer böyleyse, cumhurbaşkanıyla ilgili bir problem üzere eğer soruşturma ve yargılama yapılacaksa ve ona bağlı olarak arzulanan kararları verecek şekilde savcılar ve hakimler düzenlenmişse; bu üzerinde çok konuşulması gereken bir durumdur. Ve bunun ifşa edilmesi, deşifre edilmesi icap eden bir durum olduğunun da altını çizmek lazımdır. O sebeple orada bulundum. Süreci başından sonuna kadar da takip ettim. Adalet Sarayı'nı gördüm, görkemli bir bina ama sabahtan akşama kadar orada bulunmama rağmen maalesef sorgulamanın ve yargılamanın yapıldığı alanlarda adalete rastlayamadım. Saray var adalet yok maalesef” dedi.

"Özdağ'ın suikast endişesini onla görüşeceğim"

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın, “Tek endişem Kaşif Kozinoğlu gibi suikaste uğramaktır” sözlerine dair görüşleri sorulan Dervişoğlu; “Şahsen böyle bir şeye dahil olmayı yerinde görmüyorum. Elbette ki ifadeleri bir bilgi üzerinedir ya da bir duyum üzeredir ya da geçmişte benzer birtakım olaylara atıftan kaynaklıdır. Ona herhangi bir görüş belirtmeyi uygun bulmuyorum. Ama böyle bir konunun Sayın Özdağ’da endişe yaratmasından bile son derece rahatsız olurum. Bugün ben de kendisine bir avukat gönderdim. Kendisini ziyaret edeceğimi bildirdim. Bu kaygıları da o ziyaretimde kendisiyle görüşeceğim. Zehirlenme gibi birtakım tereddütleri aleni bir biçimde ifade etmiş olması, vehmin ötesinde birtakım şeyleri de barındırıyor içinde. Bu neden kaynaklanıyor? Tutuklanma yöntemlerindeki benzerlikten kaynaklanıyor. Eğer soruşturmaları kopyalamış gibi onların yöntemleriyle yaparsanız cezaevi sürecinde de o dönemlerde yaşanmış olanlara benzer şeylerin yaşanabileceğine dair derin endişeler duyabilirsiniz. Adliye yaptığım açıklamada onu da söyledim. Sadece ortaklık yapmamışlar öğrencilik de yapmışlar. Çünkü burada da Ümit Bey'in tutuklanmasında da Ergenekon ve Balyoz davalarındaki yöntemlere benzer yöntemler kullandıklarını söylüyor hukukçular” şeklinde cevap verdi.

İmralı heyetiyle neden görüşmediği sorulan Dervişoğlu, şunları söyledi:

“Kimi muhatap alarak görüşeceğim? Siyasi sorumluluğu olmayan, siyasette yetkisi olmayan kişiler tarafından görevlendirilmiş, yaklaşık 50 bin kişinin katili olma özelliğiyle tanınan, toplumun ihanet içinde olmayan tüm kesimleri tarafından bebek katili, cani başı, İmralı canisi diye tanımladığı bir kişinin kuryeleriyle niye görüşeyim? Benim onlarla görüşmemi icap ettiren şey nedir? Bu görüşmeler eğer devlet tarafından düzenleniyor, süreç devlet tarafından tanzim ediliyorsa beni İmralı kuryeleri ile değil, devletin gerçek temsilcileriyle muhatap kılın. Devletin orada ne yapmak istediğine dair kimin hangi öngörüsü var ki, Abdullah Öcalan’ın bize göndereceği mesajları ciddiye alalım? Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin geleceği Abdullah Öcalan’ın merhametine, vicdanına kaldıysa ben ona sonuna kadar direnirim”

* "Bu iş Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasına yönelik bir pr çalışmasına dönüşmüş düşünebiliyor musunuz?"

İmralı heyetinin açıklamasında Abdullah Öcalan’ın Bolu’daki yangın üzerinden taziye ilettiğinin yer almasına değinen Dervişoğlu şu şekilde konuştu: “Bu iş Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasına yönelik bir pr çalışmasına dönüşmüş düşünebiliyor musunuz? 50 bin kişinin katili Bolu’daki bir otelde hayatını kaybetmiş 78 kişinin ailelerine taziyede bulunuyor. İmralı'daki kişi eğer Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin huzuruna, barışına ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hayal ettiği terörsüz Türkiye’ye hizmet etmek üzere devlet tarafından kendisine gönderilmiş ve ona ne söyleyeceği belli değil onun ne söylediği belli değil yani bu görüşme trafiğini siyasilere yansıtmak üzere memur tayin edilmişse, bu sorumsuz kişilerin bana getireceği bilgilere benim ciddiyetle bakmam ve ciddi bir biçimde ele almam mümkün değil.”

*"Abdullah Öcalan’ın meclis kürsüsüne davet edenlerin, buna karşı çıktım diye beni tehdit etmeleri içimi yaralıyor"

Geçtiğimiz haftalarda Ülkü Ocakları Genel Başkanı tarafından tehdit edilmesine dair görüşleri sorulan Dervişoğlu; “Beni tehdit edenler, benim tehdidi ne kadar umursayıp umursamayacağımı bilir. Ama benim burada üzüldüğüm şey şu; Abdullah Öcalan’ın meclis kürsüsüne davet edenlerin, buna karşı çıktı diye Müsavat Dervişoğlu’nu tehdit etmeleri içimi yaralıyor. Ben bu sürece karşı çıktığımdan beri tehdit alıyorum. O taşı tutan eli değil, bana taş atan yeri düşünüp üzülüyorum. Yoksa hiç umursamıyorum. Ben sürece karşı çıktıktan sonra bu tehditler başladı. Ama ben sürece karşı çıkıyorum diye mi tehdit başladı yoksa laf söylenemez kişilere karşı bir duruş sergilediğim için birtakım korku duvarlarını yıktığım için mi bunlar gerçekleşti? Buna bakmak lazım” dedi

*"Partimizden istifa eden bir milletvekiliyle Sayın Cumhurbaşkanı’nın temasını biliyorum"

“Partinizin içine birtakım eller mi karıştı?” sorusuyla yaşanan istifalara ilişkin görüşleri sorulan Dervişoğlu; “Doğruları söyleyen bir siyasi partiden, bu siyasal düzen içerisinde el çekmeleri mümkün değil. Açıkça da söylüyorum buradan; partimizden istifa eden bir milletvekiliyle Sayın Cumhurbaşkanı’nın temasını biliyorum. İstifa takvimini ayarladıklarını biliyorum. Yakın dönem istifalardan ‘Geç kalma acele et’ dediğini biliyorum. Eskilerini de birbiriyle ilişkilendiriyorum. Bu istifaları meşrulaştırmak için İYİ Parti’den istifa edenlerin bilerek önce Cumhuriyet Halk Partisi’ne yönlendirildiğini, Cumhuriyet Halk Partisi’ne giden milletvekillerinden sonra bu tür gidişlerde meşruiyet yaratıldığını, ondan sonra da akışın Adalet ve Kalkınma Partisi'ne doğru yönlendirildiğini biliyorum” dedi.

"Beni gidenden çok kalan ilgilendiriyor"

Kürşad Zorlu’nun istifasını bildirip bildirmediğine dair kendisine yöneltilen soruya Dervişoğlu; “Kürşad Bey bizim Dışişleri Komisyonu üyemizdir. Dışişleri ile ilgili bir kanun görüşülürken dışişleri komisyonu üyesi olarak konuşma yapmaktan bile imtina etmiştir. Hükümetin görüşlerinin hilafına bir beyanda bulunmaktan kaçarak. Ayrıca uzunca bir zamandan beri başka beklentileri ve hesapları da vardı. Siyasette beklenti de olur, hesap da olur, strateji de olur. Ama İYİ Parti’den daha fazla Adalet ve Kalkınma Partisi’ndeki bakanlara olan yakınlıklarıyla ya da işte onlara olan muhabbetleri ile anılırdı içimizde. Fazla şey söylesem alınacaklar” şeklinde yanıt verdi.

Akşener ve Erdoğan görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İYİ Parti Kurucu Genel Başkanı Akşener’in görüşmesinin ardından herhangi bir açıklama olmamasına ve o fotoğrafa ilişkin yorumu sorulan Dervişoğlu, son olarak şunları söyledi:

“Fotoğraf tek başına yetiyor üzerinde değerlendirme yapmaya. Şimdi siz de söylüyorsunuz ki bu birkaç yerden alınır. Elbette ki eskiden tanışan insanlar bir araya gelir. Şimdi oradaki süreçte de şöyle; ben çok yeni Genel Başkan’dım. Televizyon açık durur hepimizin odalarında. Baktım, İletişim Başkanlığı’nın bir açıklaması var. İletişim Başkanlığı, Sayın Akşener’in Tayyip Erdoğan’la görüşeceğini açıkladı. Ama bu görüşme yapıldıktan sonra o görüşmeyi duyuran İletişim Başkanlığı herhangi bir açıklama yapmadı. Sayın Akşener de bir açıklama yapmadı. Kendisiyle bunu konuştuğumuzda, siyasi bir şey konuşulmadığını ama Cumhurbaşkanlığı açıklama yapmazsa, kendisinin açıklama yapmasının da yerinde olmayacağını söyledi, devlet teamülleri açısından. Bunlardan rahatsız olduğum bir şey yok. İsteyen istediğiyle görüşebilir. İsteyen yeni bir siyasi yol haritası da tanzim edebilir. Ama buna Kurucu Genel Başkan’ın karıştırılması, benim ona cevap vermemden kaynaklı bir siyasi bulanıklık ortamı yaratılmasını ben uygun bulmam. Ben sadece Genel Başkanlık görevini devralmadım İYİ Parti’de. Ayrıca ben sayın Meral Akşener’i kongrede de yenmedim. Sayın Meral Akşener, siyaseti bıraktığını açıklayarak İYİ Parti Genel Başkanlığı’ndan ayrıldı. Bu aslında, bu yönüyle anılması icap eden bir şey; ama sayın Meral Akşener’in İYİ Parti Genel Başkanlığı'ndan ayrılmasıyla, bazı alanlarda birtakım olumsuzluklar yaşanmaya başlanmış olabilir. Kimilerinin konfor alanı bozulmuş olabilir. Ben de aslında her şeyi dikkate alarak, son derece ince düşünerek hiç kimseyi kırmadan, incitmeden bu süreci yöneterek işin içinden çıkmaya çalışıyorum. İşim çok zor, spekülasyonlarla uğraşıp ağzımdan yanlış anlaşılabilecek bir şeylerin çıkmaması için inanın çok çabalıyorum”

Kaynak: HABER MERKEZİ