Ağlamaya son! Gözleri yakmadan soğan soymanın en basit yolu Ağlamaya son! Gözleri yakmadan soğan soymanın en basit yolu

"Acur turşusu," genellikle "turşu" olarak adlandırılan, sebzelerin sirke, su, tuz ve baharatlarla fermente edilerek hazırlanan bir turşu çeşididir. Bu turşu, özellikle Türk mutfağında yaygın olarak tüketilen bir garnitürdür. Acur turşusu, acur denilen küçük salatalık türleriyle yapılır. Peki acur turşusu kaç günde olur, sıcak su ile yapılan turşu ne kadar zamanda tutar?

ACUR TURŞUSU KAÇ GÜNDE OLUR?

Yemek.com'da paylaşılan içeriğe göre, İçme suyuna sirke, kaya tuzu, şeker ve limon suyunu koyup karıştırın. Acurları iyice yıkayın, iki ucunu da çok derine inmeden kesin. Sivri bir bıçak ya da kürdan yardımı ile acurların 2-3 yerinden delikler açın.

acur-turşusu2

Daha sonra 2 ayrı 1 kg lık konserve kavanozların dibine sarımsakları paylaştırın. Ardından acurları kavanoza sıkıca yerleştirin. Başta hazırladığınız turşu suyunu 2 ayrı kavanoza acurların üzerlerine çıkacak şekilde doldurun. Daha sonra kavanozların kapağını sıkıca kapatın. Hazırladığınız acur turşusunu güneş görmeyen bir ortamda yaklaşık 10-12 gün kapağını açmadan bekletin. Bu süre sonunda turşunuzu kontrol edip, tüketebilirsiniz. Acur turşusu tarifiniz hazır. Afiyetler olsun!

SICAK SU İLE YAPILAN TURŞU KAÇ GÜNDE OLUR?

Sıcak su ile yapılan 2 gün ile 2 hafta arasındaki süreler içerisinde olur. Bu süreyi az veya çok tutmak turşusunun tadını ve sertlik yapısını değiştirebilir. Bu sebeple tam zamanında turşuyu çıkarmanız gerekmektedir.

ACURUN FAYDALARI NELERDİR?

Mevsim geçişlerinde vücuttaki sıvı dengesi değişir ve bu durum bazı hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu nedenle uzmanlar, sıvı tüketimini artırmayı ve sıvı bakımından zengin besinleri tercih etmeyi önerirler. Acur, özellikle karpuz ve salatalık gibi, içeriğinde yüzde 80 oranında su bulunduran etkili bir besindir. Bu özelliği, böbrek üstü bezlerinin düzenli çalışmasına katkı sağlar.

Genetik faktörler, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve bazı ilaçların etkileriyle yaşanan idrar yapma zorluğu gibi sorunların önüne geçmek için acurun içerisindeki çekirdek kısmı kaynatılıp süzülerek bal eklenerek tüketilebilir. Bu yöntem, idrar söktürücü etkisiyle birlikte idrar yollarındaki iltihabın atılmasına yardımcı olur ve mesanede taş ve kum oluşumunu engeller.

acur-tuşusu3

Taze ve olgunlaşmış acurun yaz ve sonbahar aylarında düzenli tüketilmesi, içerdiği potasyum sayesinde kanın temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kan basıncını dengeleyerek inme, felç ve yüksek tansiyon gibi riskleri azaltır. Potasyumun kötü kolesterolü düşürme özelliği, kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkiler.

Acurun yaprağı, hayvan ısırıklarına karşı etkili bir çözüm sunar. Antibakteriyel özelliği sayesinde enfeksiyon riskini azaltır. Ormanda zaman geçirenlerin bu yaprakları yanlarında bulundurduğu bilgisi, alternatif tıp kitaplarında da sıkça yer alır.

Acur, sinir hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlayarak beyne güçlü sinyaller iletilmesine yardımcı olur. Bu özelliği, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek unutkanlık gibi ciddi rahatsızlıkların önlenmesine destek olur.

Zengin vitamin içeriği sayesinde acur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirir. Uzmanlar, özellikle taze acurun yılda birkaç ayda olsa düzenli olarak tüketilmesini önerirler.

Acur, nadir bulunan K vitamini açısından zengin bir besindir. K vitamini, kemik ve kas yapısını güçlendirirken kanın pıhtılaşma sürecini dengeleyerek ciddi hastalıkların önüne geçer.

Düşük kalorili ve lif bakımından zengin olması, acurun diyet yapanlar için ideal bir besin olduğunu gösterir. Uzmanlar, özellikle turşu formundaki acurun çiğ halinden daha faydalı olduğunu belirtir ve probiyotik içeriği ile sindirim sistemine olumlu etkilerde bulunabileceğini vurgularlar.

Editör: Mehmet Buğrahan İncecik