Lahana turşusunu sevmeyen yoktur. Her yemeğin yanına yakışan bu lezzet özellikle makarna söz konusu olduğunda damak çatlatıyor. Filmlere bile konu olan turşu tartışması günümüze kadar ulaştı. Bazı turşucular limonun bazıları ise sirkenin turşuyu kütür kütür yaptığını savunuyor. Kimileri ise her ikisinin de aroma katmaktan öteye gitmediğini savunuyor.

KÜTÜRLÜK DEĞİL AROMA KATIYOR

hurriyet.com.tr’nin haberine göre Türk sinemasının unutulmaz "Neşeli Günler" filminden hemen hemen herkesin aşina olduğu "sirke" ve "limon" tartışması devam etse de uzmanına göre, sirke ve limonun turşuya aromadan başka bir katkısı bulunmuyor. Her sebze, fermantasyon sürecini kendi özelliğine göre tamamlıyor.

TURŞU KEMERLİ USTALARIN İŞİ

Egegundem.com.tr’nin haberine göre Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri turşudur. Turşu Türk sofralarının sevilen tatlarındandır ve neredeyse her türlü yemeğin yanında kendine yer bulur. Makarnanın yanında afiyetle tüketilen kıtır kıtır bir lahana turşusu yapmak için Kemer turşucusuna kulak verin.

TURŞUYU KURDUĞUNUZ BİDONA KESİNLİKLE EKLEYİN

pratikella’nın tarifine göre lahana turşusunu kıtır kıtır yapmak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için bidona 7-8 adet nohut eklemek gerekiyor.

Nohut eklenen turşu hem daha uzun ömürlü hem de lezzetli oluyor. Kıtır kıtır lahana turşusu için gereken malzemeler:

1 adet orta boy lahana
8 yemek kaşığı tuz
10-15 adet sarımsak
3 su bardağı üzüm sirkesi
1 su bardağı içme suyu
10 adet tane karabiber (isteğe bağlı)

Ağlamaya son! Gözleri yakmadan soğan soymanın en basit yolu Ağlamaya son! Gözleri yakmadan soğan soymanın en basit yolu

Püf noktasıyla lahana turşusu tarifi:

Lahananın dış sert kabuğunu ayıklayın. Lahanayı istediğiniz boyutlarda bıçak ile doğrayın.
Geniş bir kaba alıp kaya tuzunu serperek elinizle ovarak harmanlayın. Yarım saat kadar bekletin.
İstediğiniz boyutlarda kavanozlara ilk olarak 1-2 adet sarımsak ve tane karabiberden atın. Sonra lahanaları sıkıca kavanoza doldurun.
Üzerine sirkeyi ve içme suyunu boşaltın. Üzerine sarımsak ve karabiberi de ekleyip kavanozun kapağını kapatın. Güneş göremeyen bir yerde muhafaza edin.
20-25 gün sonra turşunuz olmuş olacaktır. Afiyet olsun.
NOT: Oldukça lezzetli olan lahana turşusunu gereğinden fazla tüketirseniz yan etki gösterebilir. Vücutta alerji ve kabarmalara yol açabilir. Bu nedenle hangi turşu olursa olsun sağlığınız için gereğinden fazla tüketmemelisiniz. 

LAHANA TURŞUSUNUN KARARMAMASI İÇİN NE YAPILIR?

Lahana turşusunun kararmasını önlemek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

1. **Taze Lahana Kullanın:** Lahana turşusu yaparken, mümkünse taze ve kaliteli lahana kullanın. Taze lahana, daha az okside olmuş ve daha az renk değişimine uğramış olacaktır.

2. **Limon Suyu Ekleyin:** Lahana turşusu suyuna limon suyu eklemek, lahananın kararmasını önleyebilir. Limon suyu, antioksidan özelliklere sahip C vitamini içerir ve lahananın rengini korumaya yardımcı olabilir.

3. **Turşu Taşları veya Dut Yaprağı Ekleyin:** Turşu taşları veya dut yaprağı, lahana turşusunun rengini korumak için kullanılabilir. Bu malzemeler, içerdikleri tanin maddeleri sayesinde kararmayı önleyebilir. Turşu taşları veya dut yaprağı eklerken temiz ve taze olduklarından emin olun.

4. **Turşu Suyunu Hava Almamasını Sağlayın:** Lahana turşusunu hazırlarken, turşu suyunun hava ile temasını sınırlayın. Bu, oksidasyonu azaltabilir ve rengin daha uzun süre korunmasına yardımcı olabilir. Turşu suyunun üzerine biraz ekstra sıvı yağ eklemek de bu amaçla kullanılabilir.

5. **Hava Geçirmez Kaplar Kullanın:** Lahana turşusunu saklamak için hava geçirmez kaplar kullanarak, turşunun hava ile temasını en aza indirgeyebilirsiniz.

6. **Turşuyu Hızlı Bir Şekilde Fermente Edin:** Lahana turşusunu hızlı bir şekilde fermente ederek, kararmayı önleyebilirsiniz. Hızlı fermantasyon, lahananın daha kısa sürede işlenmesine ve kararmasının önlenmesine yardımcı olabilir.

Lahana Turşusu için Püf Noktaları

Lahana turşusunun cam kavanoza kurulması gerekiyor.
Lahana turşusu kurarken mayalanmayı desteklemek için içine nohut atılması öneriliyor.
Lahananın beyaz kalması için turşuya şeker atılması tavsiye ediliyor.
Sonbaharda, tam mevsiminde kurulan turşular daha lezzetli oluyor. Alınan taze sebzelerden birkaç gün içinde turşu kurulması öneriliyor.
Kütür kütür lahana turşuları için limondan ziyade üzüm sirkesi kullanmak gerekiyor.
İçme suyu ile kurulan turşular daha uzun süre dayanıyor.

Kaynak: hurriyet.com.tr – egegundem.com.tr – pratikella - kemalkukrer.com.tr

Editör: Kadriye Büşra Özertan