İklim değişimleri, sıcaklık artışları ve kuraklık dünyayı tehdit etmeyi sürdürüyor… Acı ama gerçek… Görünen o ki yolun sonu felaket… Dünya kaynamaya devam edecek… Dünyamız şimdiden, endüstri öncesi dönemlere kıyasla 1 derece daha sıcak… Üstelik uzmanlara göre sıcak çok daha sıcak olacak… Dünya Meteoroloji Organizasyonu’nun (WMO) öncelemelerine göre 2024 yılında bu artış 1,5 derece olacak. Son yıllarda yaşanan sıcaklık artışlarına, kuraklık, orman yangınları ve uç hava koşulları eşlik ediyor. Güney Kutbu’nda ve okyanuslarda en yüksek sıcaklıklar yaşanıyor. 2020 – 2034 yılları arasında beklenen iklim koşulları hakkında yeni veriler ve öncelemeler var. WMO’yla birlikte bir rapor hazırlayan çeşitli kuruluşlar, son beş yıl içindeki ortalama sıcaklıkların, 1850’den bu yana en yüksek sıcaklıklar olduğunu kanıtlıyor.

MEVCUT ÇABALAR YETERSİZ

Üç yıldan önce ürün vermeyen asma 6 ayda üzüm verdi Üç yıldan önce ürün vermeyen asma 6 ayda üzüm verdi

Tahminlere göre ısınma önümüzdeki beş yıl içinde de devam edecek. İklim değişimini önleme çabalarının ne kadar yetersiz olduğunu diğer birçok önceleme gösteriyor: Paris sözleşmesiyle hedeflenen 1,5 derecelik ısınma sınırı, önümüzdeki beş yıl içinde çöpe gidebilir. Çünkü WMO tahminlerine göre 1,5 derecelik ısınma 2024 yılında gerçekleşebilecek. Hatta iklimbilimcileri, önümdeki beş yıl içinde bir veya birden fazla ayda sıcaklığın endüstri öncesi dönemlere kıyasla 1,5 derece daha yüksek olacağını söylüyorlar. Özellikle de Kuzey Kutbu ve yukarıdaki Kuzey Enlemler çok fazla ısınıyor. Tropikal bölgelerde ve Güney enlemlerde ısınma daha az. Korona salgını da iklim değişimini durduramadı. Gerçi kısıtlamalı günlerde sera gazı emisyonları günde 17 megaton azaldı. Ama artık emisyonlar, Mart ve Nisan aylarındaki korona salgınında kaydedilen değerleri yeniden aştı.

KURAKLIK BÜYÜK TEHLİKE

Tahminler yağışlar ve rüzgar durumlarıyla ilgili somut verilerle de örtüşüyor. Buna göre Batı Avrupa, Güney Amerika’nın bazı kısımları, Kuzey Avustralya ve subtropikal bölgelerde genelde daha fazla kuraklık yaşanırken, Kuzey Avrupa, Sahel bölgesi, Tropikal Kuşak ve Kuzeye daha fazla yağış düşecek. Avrupa, ABD ve Karayipler’de ayrıca daha fazla fırtına meydana gelecek. Ayrıca Kuzey Atlantik’te şiddetlenen Kuzey-Güney gradyan burada daha fazla fırtına yaşanmasına ve bunların Avrupa’ya doğru yönelmelerine yol açacak. 

Kaynak: HABER MERKEZİ