Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırı sonrasında Filistinlilere yönelik tüm kalkınma yardımlarını dondurduğunu bildirdi. Yapılan açıklama göre dondurulan yardımların toplam tutarı 691 milyon euroyu buluyor. 

WhatsApp Image 2023-10-09 at 18.31.33

VARHELYİ'DEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Avrupa Birliği Komiseri Oliver Varhelyi, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"İsrail'e ve halkına yönelik terör ve vahşetin boyutu bir dönüm noktasıdır. Filistinlilerin en büyük bağışçısı olan Avrupa Komisyonu, toplam 691 milyon euro değerindeki geliştirme portföyünün tamamını incelemeye alıyor.

Tüm ödemeler derhal askıya alındı.

Tüm projeler incelemeye alındı.

Tüm yeni bütçe teklifleri, dahil. 2023 yılı için bir sonraki duyuruya kadar ertelendi.

Tüm portföyün kapsamlı değerlendirmesi.

Artık barışın, hoşgörünün ve birlikte yaşamanın temellerinin ele alınması gerekiyor. Nefrete, şiddete teşvik ve terörün yüceltilmesi pek çok kişinin zihnini zehirledi. Eyleme ihtiyacımız var ve buna hemen ihtiyacımız var."

NE OLMUŞTU? 

Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalar, Hamas'ın başlattığı saldırılar sonrasında şiddetlendi. Çok sayıda İsrailli asker ve sivil esir alındı, her iki taraftan da büyük can kaybı ve yaralanmalar yaşandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılarda 91'i çocuk, 61'i kadın olmak üzere 493 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 2.751 kişinin yaralandığını açıkladı.

Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırılar sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 700'e yükseldi.

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne son günlerde düzenlediği saldırılarda 159 konutun tamamen yıkıldığını ve 1.210 konutun kısmen hasar gördüğünü rapor etti.

Filistin'de ise can kaybı 493 kişiye ulaştı.  

Kaynak: HABER MERKEZİ