Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Sönmez, Eris varyantı hakkında şunları söyledi: "Hakikaten çok hızla yayılan bir virüs, vaka sayısı fazla, çoğu ayakta atlatıyor, yatan hasta sayısı yok denecek kadar az. MRNA aşıları Omicron’a etkiliydi, bunlarda çok etkili olduğu düşünülmüyor. Kış aylarında Eris’in yayılımının artacağını düşünüyorum. Ancak tamamen kapanma ya da kısıtlama geleceğini düşünmüyorum."


Eris: Türkiye'de de görülen Covid varyantı tehlikeli mi, hakkında neler  biliniyor?

Prof. Dr. Sönmez, Eris varyantının hafif seyirli olduğunu, vaka sayısının fazla olduğunu ancak yatan hasta sayısının çok az olduğunu belirtti. Bu varyantın Omicron'un bir alt varyantı olduğunu ve grip veya nezle gibi hafif solunum yolu enfeksiyonlarına benzer şekilde seyrettiğini söyledi. Ayrıca, varyantların kış aylarında daha fazla yayılma eğiliminde olduğunu vurguladı.


Eris varyantı belirtileri Etiketli Haberler

Aşılara gelince, Prof. Dr. Sönmez, MRNA aşılarının Omicron'a etkili olduğunu, ancak yeni varyantlarda etkili olmadığının düşünüldüğünü belirtti. Bu nedenle yeni varyantlara karşı yeni aşılar geliştirildiğini ifade etti. Grip aşısının her sonbaharda önerildiğini ve korona virüs için de risk gruplarına ve kronik hastalığı olanlara aşıların önerilebileceğini söyledi.


Son olarak, kısıtlamaların tamamen kapanma seviyesine çıkmayacağını, ancak kişisel önlemlerin önemli olduğunu vurguladı. Kapalı mekanlarda, özellikle kalabalık alanlarda maske takmanın ve el hijyeni önlemlerinin devam etmesi gerektiğini belirtti. Uzman, insanların bağışıklık sistemlerini güçlü tutmalarının da önemli olduğunu, dengeli beslenme, düzenli uyku, spor ve stres yönetimi gibi faktörlerin sağlık için kritik olduğunu ifade etti. Hafif solunum yolu belirtileri gösteren kişilerin evde dinlenmeleri ve diğer insanları korumak adına sosyal izolasyona dikkat etmeleri gerektiğini de ekledi.

Kaynak: İHA