1 kilometre uzunluğundaki rota, Cinque Terre UNESCO Dünya Mirası Alanını oluşturan beş köyden oluşuyor. Taş döşeli patika, muhteşem manzara ve deniz manzarası eşliğinde sahille buluşuyor.

Bu yol, 20. yüzyılın başında Cenova ve La Spezia arasındaki demiryolu hattının yenilenmesi sırasında inşa edildi. Demiryolu işçileri, bir tünel inşa edilirken Riomaggiore ve Manarola arasında ulaşımı sağlayacak bir yola ihtiyaç duymuştu.

Patika, denize uzanan sert kaya yüzeyine oyulmuş ve efsaneye göre iki kasabadan gelen aşıkların buluşma yeri haline geldi.

Aşkyolu2

Restorasyon projesi kapsamında patikanın üstündeki ve altındaki kayalar çelik ağlarla çevrelenirken, peyzajı güçlendirmek için 8.800 bitki dikildi. Olası toprak kaymaları konusunda önceden uyarı yapılabilmesi için ise bir izleme sistemi kuruldu.

AŞIRI TURİZME KARŞI ÖNLEM ALINDI

Aynı zamanda bir milli parkla çevrelenen bu alan kapatılmadan önce her yıl yaklaşık 2,4 milyon turisti ağırlıyordu. Turistler, eşsiz bir manzara eşliğinde yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek veya tekne gezintisi yapmak için bu rotayı tercih ediyor.

Cinque Terre sahil şeridinin en ünlü bölümlerinden biri olan rota, ziyaretçiler arasında oldukça popüler. Bu nedenle de bölgede aşırı turizmle mücadelesi sürdürülüyor. Geçtiğimiz yıl selfie çekmek için trafiği oyalayan ve yayaları engelleyen ziyaretçilere 275 euroya kadar para cezaları getirildi.

Liguria Bölgesi Başkanı Giovanni Toti, Via dell'Amore'un "sadece ziyaretçiler için değil, bölge sakinleri için de bir mücevher" olduğunu söyledi.

Aşırı turizm önlemleri kapsamında ziyaretçiler rotaya bir rezervasyon sistemiyle ulaşıyor.

Her saat için 400 kişiyle sınırlandırılan patikada yürüyüşçülerin, biletlerini internet üzerinden ayırtmaları veya parkın bilet gişelerinden satın almaları gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi-Euronews