İnsan yüzünde yaşayan iki tür kurtçuk bulunuyor: Demodex folliculorum ve Demodex brevis... İlki gözeneklerimizde ve kıl köklerinde, ikincisi ise derinin daha alt tabakalarındaki yağ bezelerinde hayatını geçiriyor.

İnsan suratında vücudun geneline göre daha fazla gözenek ve yağ bezesi bulunduğu için bu hayvanlar yaşam alanı olarak ağırlıklı olarak yüzümüzü seçiyor. Ancak genital bölgeler ve göğüslerde de görülebiliyorlar. Ölü deriler ve yüzdeki bakterilerle beslendiklerine inanılıyor.  Gece gözeneklerden çıkarak çiftleşip tekrar geri döndükleri düşünülüyor.

BİZE BİR ZARARLARI YOK

Bu organizmaların bilinen zararları yok. Hatta ciltteki ölü deri ve bakterileri temizlemek gibi faydaları var. Bağışıklık sistemimiz onları kontrol altında tutuyor. Ancak bağışıklık sisteminde problem olduğunda sayıları hızla artıyor. Bu sebeple de cilte kızarıklık gibi küçük problemler görülebiliyor.

Bilim insanlarına göre bu kurtçuklar yaklaşık 20 bin yıldır bizimle birlikte! Hayatlarının tamamını de bizimle birlikte geçiriyorlar. Bir iddiaya göre; bu hayvanlar binlerce yıl önce kurt veya köpeklerden insana geçmiş olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ