Botsvana'daki bir madenden, kocaman elmas çıkarıldı. Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi, yumruk büyüklüğündeki taşı bir törende dünyaya gösterdi. Botsvana hükümeti, 2.492 karatlık devasa elmasın bir madende keşfedilen en büyük ikinci elmas olduğunu söylüyor. 1905'ten beri bulunan en büyük elmas...


YAKLAŞIK YARIM KİLO


Henüz bir isim verilmeyen elmas, Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi'nin ofisinde dünyaya sunuldu. Yaklaşık yarım kilogram ağırlığında olan taş, görenleri şaşkına çevirdi.


GELİN YAKINDAN BAKIN


Masisi, "Bunu gördüğüm için şanslıyım. Vay canına" dedi. Daha sonra üst düzey hükümet yetkililerini daha yakından bakmaları için yanına çağırdı. Yetkililer, taşın değerini belirlemek veya nasıl satılacağına karar vermek için henüz çok erken olduğunu söyledi.


ÇOK GURURLUYUM


Botsvana'daki aynı madenden çıkan daha küçük bir elmas 2016'da 63 milyon dolara satıldı, bu da ham bir mücevher için rekor. Kanadalı madencilik şirketi Lucara Diamond Corp.'un Botsvana Müdürü Naseem Lahri, "Çok gururluyum. Bu, Botsvana'nın bir ürünü" diye konuştu.


İKİNCİ BASAMAKTA


Ağırlığı, onu 119 yıldır bulunan en büyük elmas ve 1905'te Güney Afrika'da keşfedilen Cullinan Elması'ndan sonra bir madenden çıkarılan en büyük ikinci taş yapıyor. Ünlü Cullinan 3.106 karattı ve bazı parçaları İngiliz Kraliyet Mücevherleri'ne eklenmişti.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL