Çiğ balık olarak bilinen sushi, aslında sirkeyle pişirilmiş pirincin tercihe bağlı ve dışına sarılan nori adlı yosunla yapılan bir Uzakdoğu lezzeti. Seven de var, sevmeyen de. Tabii hala merak eden de...
Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, uzun yıllardır Türkiye’de yaşıyor. Herkes deprem olduğunda kapısını çalıyor. Hocam ne olacak, diye. Gazete Yazıyor okurları için biz de kapısını çalanlardanız ama “susşi tarifi” almak için. Ve en basit yöntemiyle Yoshinori Moriwaki hocamızdan sushi tarifini kaptık. Hadi o zaman evde yapmak isteyenler, denemek isteyenler haberimize buyursun…
Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki’den sushi tarifi:
EVDE SUŞİ YAPIMI
1+1/4 su bardağı Suşi pirinci
2 su bardağı oda sıcaklığında su
4 yemek kaşığı pirinç sirkesi
1 tatlı kaşığı susam yağı
5 çay kaşığı şeker
5 çay kaşığı tuz
4 adet yosun yaprağı
50 g somon füme
Bir parça yağı iyice süzdürülmüş ton balığı
1/2 adet salatalık
1/2 adet havuç
1/2 adet avokado
Krem peynir
Acılı mayonez (2 yemek kaşığı mayonez ve 1 tatlı kaşığı acı biber sosu)
YAPILIŞI
Pirinci bir süzgece alıp akan suyun altında nişastası gidene kadar yıkayın. Yıkadığınız pirinci küçük bir tencereye alıp üzerine suyu ekleyin. Kapağını kapatıp harlı ateşte kaynamaya başlayana kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kısıp suyunu çekene kadar pişirin. Kapağını açıp karıştırın ve ayrı bir kaba aktarıp soğumaya bırakın. Şekerini, tuzunu ve susam yağını, pirinç sirkesinin içine ekleyip eriyene kadar karıştırın. Karışımı tamamen soğuyan pirince ekleyip iyice karıştırın, Salatalık, avokado ve havucu uzun ve olabildiğince ince şekilde doğrayın. Bir kesme tahtasının üzerine streç film yayın. Bir yosun yaprağını da streç filmin üzerine yayın. Haşladığınız pirincin dörtte birini ıslattığınız elinizle bastırarak yaprağın üzerine karşılıklı iki kenarından boşluk bırakarak ince ve eşit bir tabaka halinde yayın. Yosun yaprağının sizden tarafa olan kenarına malzemeleri istediğiniz kombinasyonlar halinde çok kalın olmayacak bir sıra halinde yerleştirin. Yosun yaprağını streç filmle birlikte kaldırıp malzemelerin üzerine kapatarak elinizle sıkıca bastırıp rulo şeklinde sarın. Ruloyu keskin ve güçlü bir bıçakla 5 parçaya keserek servis tabağına alın. Kalan malzemeleri de aynı yöntemle hazırlayın.
Sushi rolları soya sosu, wasabi ve zencefil turşusu eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.