Hindistan'ın kutsal şehri Ayodhya'daki Babri Camii, 1992 yılında Hindular tarafından yıkılmıştı. Caminin yıkılması sonrası bölge Hindular ve Müslümanlar arasında yıllarca süren bir problem haline dönüştü. Caminin yerine, milyonlarca Hindu'nun tapındığı Lord Ram'a ait büyük Ram Tapınağı açılacak. Ram tapınağı'nın ilk aşaması Aralık ayında tamamlanacak. Tapınak, kamu bağışlarıyla finanse edildi ve 15 milyar rupi maliyetle inşa edildi. Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) 30 yılı aşkın bir süredir seçim kampanyalarında yıkılan caminin yerine inşa edilecek tapınağı kullanıyordu.

İlk aylarda tapınağı her gün yaklaşık 100.000 kişinin ziyaret etmesinin beklendiği belirtildi.

HİNDU VE MÜSLÜMAN ÇATIŞMASININ PATLAMA NOKTASI

1528 yılında Babürlüler devrinde Babür generali Mir Baki’nin burada bir Hindu tapınağını yıktığı ve yerine Babri Camii’ni yaptırdığı yazılır. 6 Aralık 1992’de, Hindu ve BJP (Hindistan Halk Partisi) liderlerinin öncülüğünde çok sayıda Hindu çete, burada gösteri düzenlemişti. Gösteriler gittikçe şiddetini artırmış ve sonunda cami Hindular tarafından yıkılmıştı. Çıkan olaylarda 2 bin kişi hayatını kaybetmişti.

MAHKEME KARARINI VERDİ

Hindu ve Müslüman gruplar, buranın mülkiyeti tartışmasını Hindistan mahkemelerine taşıdı. 2019 yılında Yüksek Mahkeme araziyi Hindulara devretti ve Müslümanlara ayrı bir arsa verilmesine karar verdi. Müslüman gruplar karardan memnun olmasalar da bunu "tevazu ile" kabul edeceklerini söylediler.

ELİF KIZILÇAY

Editör: Elif Kızılçay