Kısa uyku ve daha geç yatma saatlerinin, stresle başa çıkma ve olumsuz duyguları kontrol etme gibi özelliklere zarar verdiği biliniyor. ABD'de konuyla ilgili 94 çocuk incelendi. 5 ila 9 yaşındaki miniklerin ailelerinin yüzde 30'u ABD yoksulluk sınırının altındaydı. Ebeveynlerden çocuklarının uyku ortamı, aile rutinlerinin tutarlılığı, çocuklarının yatma ve uyanma saatleri hakkında rapor vermeleri istendi.

BAĞLANTILAR ZAYIFTI

Ayrıca çocuklara beyinleri de incelendi. Düşük ekonomik kaynaklara sahip ailelerdeki çocukların geceleri daha az uyuduğu ortaya çıktı. Ayrıca daha zengin ailelerdeki çocuklara kıyasla daha geç yattıkları bulundu. Beyindeki duygu işleme bölgeleri arasındaki bağlantıları daha zayıftı.

RİSK ALTINDALAR

Yeterince uyumamak, ruhsal sağlık sorunları geliştirme riskini artırır ve akademik başarıyı etkiler. Yetersiz uyku, çocukların stresle başa çıkmasını ve duygularını yönetmesini zorlaştırabilir. Düşük sosyoekonomik kaynaklara sahip ailelerden gelen çocuklar, stresle ilişkili ruhsal sağlık sorunları açısından daha fazla risk altında olabilir.

ÖMÜR BOYU ETKİ

Çocukluk döneminde beyin hızlı bir tempoda gelişir. Bu nedenle çocukluk deneyimleri beyin fonksiyonu üzerinde ömür boyu sürecek etkilere sahiptir. Çocukluktan kaynaklanan sorunlar yaşam boyu devam edebilir. Sosyoekonomik dezavantaj ile kötü uyku kalitesini birbirine bağlayan birden fazla faktör vardır. Örneğin rahat bir yatak bulamamak, aşırı kalabalık, mahalle gürültüsü, aşırı ışık ve sıcaklık...

DAHA ERKEN BAŞLIYOR

Çoğu uyku araştırması, özellikle kötü uyku riski altında olan ergenlere odaklanmıştır. Ancak sonuçlar, çevresel etkilerin uyku düzenleri ve alışkanlıkları üzerindeki etkisinin çok daha erken başladığını gösterdi. Minikler için önerilen uyku süreleri ise şöyledir: 4-12 ay: 12-16 saat (şekerlemeler dahil). 1-2 yaş: 11-14 saat (şekerlemeler dahil). 3-5 yaş: 10-13 saat (şekerlemeler dahil). 6-12 yaş: 9-12 saat. 13-18 yaş: 8-10 saat.
 

Muhabir: Tamer Ayeri