2006 yılında Onater ailesi tarafından bağışlanan binanın, Silivri Belediyesi, hayırsever iş insanı Hilmi Nakipoğlu, Efemera Koleksiyoneri Ulvi Sulaoğlu ve Fotoğraf Makinesi Koleksiyoneri İzzet Ünal Engin’in iş birliğiyle Fotoğrafçılık ve Yeşilçam Sergi Evi olarak hizmete girdi.
Sergi evi içerisinde 500’ü aşkın antika fotoğraf makinesi, Yeşilçam sinemasına ait posterler, sinema makineleri ve Yeşilçam oyuncularına ait maketler gibi 1.000'e yakın eser yer alıyor. Ünlü Fotoğrafçı Ara Güler’e ait silikon heykel de sanatseverlerin ziyaretine açık.
SİLİVRİ TARİH BOYUNCA YEŞİLÇAMA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz konuşmasında, Tevfik Onater Konağı'nda, son yüzyılda gelişen Türk sinemasının Yeşilçam dönemine ait orijinal afişler, lobi kartları, yönetmen kitapları, dergi ve gazete haberlerinin yanı sıra, Türk sinemasına emek vermiş sanatçıların fotoğraf ve hikâyelerinin bulunduğu 1.000'e yakın eserin sergileneceğini belirtti. Silivri'nin tarihi boyunca birçok Yeşilçam filmine ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, Türkan Şoray'ın "Ana" filminden Müslüm Gürses ve Hülya Koçyiğit'in başrolde olduğu diğer filmlere kadar, şehrin sinema tarihini anlamlı karelerle beyazperdeye taşıdığını dile getirdi.


KÜLTÜR SANATLA BEZENMİŞ BİR KENT
Volkan Yılmaz geçmişte ebediyete uğurlanan Cüneyt Arkın, Kartal Tibet başta olmak üzere Yeşilçam'ın değerli isimlerini rahmetle andı. Geçtiğimiz yıllarda başlatılan "Kültür ve sanatla bezenmiş bir kent" vizyonu doğrultusunda gerçekleştirilen projelerle Silivri'nin kültür ve sanat hayatına büyük katkılar sağlandığını belirtti. Nişantaşı Üniversitesi iş birliğiyle kurulan Güzel Sanatlar Akademisi, sanatsal eğitimler, tiyatro oyunları ve çeşitli etkinliklerle 14 bin hemşeriyi kültür ve sanatla buluşturmanın mutluluğunu paylaştı.


KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ
Yılmaz, Silivri'nin kültürel mirasına sahip çıkmanın önemine vurgu yaparak, Mübadele Müzesi, Kalepark, Mimar Sinan Köprüsü gibi yapıları restore etmenin gururunu yaşadıklarını belirtti. Ayrıca, Hünkâr-ı Şerif Cami, Sarnıç Restorasyonu, 24 tarihi çeşmenin ihyası gibi projelerle ilçenin tarihini ve kültürünü canlandırmaya devam edeceklerini ifade ederek, Silivri'nin geleceğini şekillendirmek adına yapacakları Gençlik ve Kültür Merkezi'nin inşaatına başladıklarını ve hizmete açmayı hedeflediklerini açıkladı. Son olarak, Fotoğrafçılık ve Yeşilçam Sergi Evi'nin açılışına katkı sunan ailelere, koleksiyonerlere teşekkür ederek, tesisin şehre hayırlı olmasını diledi.


BURANIN İÇERİSİNDE BİR TARİH YER ALIYOR
Türk sinemasının unutulmaz ismi Türkan Şoray yaptığı konuşmasında "Buranın içerisinde bir tarih yer alıyor. Bu çalışmayla birlikte Silivri’ye çok değerli bir hazine bırakılacak. Heyecan içerisinde bir an önce sergi evini dolaşmak istiyorum" dedi. Şoray, "Sanata bu kadar değer veren, uğraş veren ve bu sergiyi meydana getirerek Silivri’deki vatandaşların sanatla iç içe yaşaması için uğraşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a bu çalışmalarından dolayı hem sinemamız adına hem de sanat adına çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.


TÜRK SİNEMASININ KALBİNİN ATTIĞI YER
Yeşilçam sinemasının usta oyuncuları "Suzan Avcı, Şemsi İnkaya ve Hikmet Taşdemir, sinemanın sanatsal ifadesinin en güzel biçimi olduğunu belirterek Yeşilçam'ı Türk sinemasının kalbinin attığı yer olarak nitelendirdiler. Bu sergi evini, bu kalbin izini sürmek ve yeni nesillere aktarmak adına büyük bir fırsat olarak gördüklerini ifade ettiler."


 

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR