Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, son bir ay içerisinde iki kez İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile buluşması Yavaş'ın cumhurbaşkanı adaylığı için yeni bir senaryo üzerine çalıştığı iddialarını gündeme getirdi.

Mansur Yavaş ile Dervişoğlu son olarak 15 Eylül günü ABB’nin düzenlediği 2. Gazi Paşa'yı Anma ve Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde buluştu. Protokolde yan yana oturan ve gün boyu birlikte vakit geçiren Yavaş ve Dervişoğlu'nun baş başa yemek yediği öğrenildi.

CHP’nin 7 Eylül’deki Tüzük Kurultayı'nda Mansur Yavaş'ın “Ben de Ekrem Başkanım gibi hazır bir şekilde sizlere konuşma yapmak isterdim. Ama bana 1 saat önce telefonla bildirdiler. Maalesef biz de buradan fitne ateşine odun atmış oluyoruz!” çıkışı, Yavaş'ın CHP'den kopuşun ilk sinyalleri olarak değerlendirilmişti.

Aydınlık'tan Aykut Diş'in haberine göre, ABB etkinliklerinde İYİP yöneticilerinin yoğun katılımı dikkat çekerken, CHP’nin etkinliklere yalnızca İl Başkanı düzeyinde katıldığı ve protokolde de "kenarda" kaldığı görüldü.

15 Eylül’deki ABB etkinliği ile Mansur Yavaş’ın İYİ Parti'yle "buzları erittiği" yorumları yapıldı.

Geçen haftalarda Aydınlık’a konuşan İYİ Parti kaynakları Müsavat Dervişoğlu’nun göreve gelmesiyle yeni bir sayfa açıldığını, “Meral Hanım zamanındaki yüz çevirme artık yok” ifadeleriyle yorumlamıştı. Yavaş’ın alternatif bir Cumhurbaşkanı adaylığı senaryosu tasarladığını ve İYİ Parti’nin de yeni bir oyun kurma peşinde olduğunu ileri süren İYİ Partil kaynakları şunları söylemişti:

“İYİ Parti dinamikleri zaten hep irtibattaydı. Meral Hanım zamanındaki yüz çevirme artık yok. Müsavat Dervişoğlu göreve geldikten sonra Yavaş cephesinin İYİ Parti’ye bakışı çok değişti. Zaten Yavaş’ın ekibi İYİ Parti’nin kurucularından. Örneğin Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, kurucu il başkanı. Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu eski ilçe başkanımız. Mansur Yavaş Gönüllüleri oluşumundaki pek çok kişi de öyle.”

İYİ PARTİ, ZAFER PARTİSİ VE YRP İTTİFAKI İDDİASI...

Öte yandan Gazeteci Şaban Sevinç de sosyal medya hesabından Mansur Yavaş ile Müsavat Dervişoğlu'nun baş başa yemek yediği haberini alıntılayarak, "İyi Parti + Zafer Partisi + YRP senaryosu konuşuluyor" yorumunda bulundu.

Milliyet'ten Zafer Şahin de bugünkü köşe yazısında, "Henüz resmen değil ama fiilen CHP ile köprüleri attı Mansur Yavaş" dedi. Mansur Yavaş’ın CHP’nin 7 Eylül’de gerçekleşen Tüzük Kurultayı'nda kurduğu cümlelerin üstü kapalı bir veda mesajı olduğunu savunan Zafer Şahin Ankara kulislerindeki şu bilgileri paylaştı, "Yavaş’ın 2028’de Cumhurbaşkanı adayı olmayı kafasına koyduğu, yıl sonunda CHP’den ayrılacağı ve seçime kadar bağımsız belediye başkanı olarak yola devam edeceği iddia ediliyor. Bu proje o kadar olgunlaşmış ki, belediyeyi bırakacağı isim bile bugünden belli: Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan…"

Mansur Yavaş'ın son dönem DEM Parti ve HÜDA PAR üzerinden hem iktidarı hem de muhalefeti eleştirdiğini belirten Şahin, İYİ Parti, Saadet, Deva, Gelecek Partisi ve CHP'nin HÜDA PAR ile görüşmelerini sıraladı. Şahin, "İYİ PARTİ: 24 Mart 2021’de üst düzey görüşme gerçekleştirildi. İyi Parti lideri Meral Akşener, dönemin HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam ile bir araya geldi, (...)CHP: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük ile 17 Mart 2021’de görüştü. Madem HÜDA PAR’a bu kadar karşıydınız, neden görüşmek için adeta sıraya girdiniz? Yoksa derdiniz Anayasa’nın ilk dört maddesi değil mi?" diye sordu.

MİLLİYETÇİ BLOK PARTİLEŞECEK Mİ?

Habertürk'ten Nasuhi Güngör bugünkü köşesinde "Bir şekilde MHP’den ayrılan, partileşen siyasi yapılar, zihnin dünyası itibarıyla keskin kopuşlar yaşamıyor. İYİ Parti örneğinde olduğu gibi, kritik meselelerde bir anda aslına rücu ediyor" yorumunda bulundu. Oyları yüzde 25’e yaklaşan milliyetçi partilerin yan yana gelme ihtimalini değerlendiren Güngör, "İşin geleceğine dair öngörülerde ilk bakılması gereken adres MHP ve Devlet Bahçeli" dedi. "Siyasette eğer bir hamur mayalanıyorsa, öncelikle onu kimin tarif ettiğine bakmak gerekiyor" diyen Güngör, "Gayet açık biçimde milliyetçiliğin mevcut durumu, yükselişi ve yeni profiline dair hamurkârlık rolü MHP ve lideri Devlet Bahçeli’de" ifadelerini kullandı.

KRİZ NASIL BAŞLADI

CHP’nin 7 Eylül’de gerçekleşen Tüzük Kurultayı’nın üçüncü gününe Mansur Yavaş’ın çıkışı damga vurdu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan sonra kürsüye gelen Yavaş, kendisine konuşma yapacağının 1 saat önce bildirildiğini ileri sürerek sitem etti. "Fitne ateşine odun atıldığını" öne süren Yavaş şunları söylemişti:

“Polemik çıkarmak istemiyorum ama ben de Ekrem Başkanımın güzel konuşması gibi sizlere bir konuşma yapmak isterdim. Hazır bir şekilde Türkiye’nin tüm sorunlarına değinen ve bu konulardaki fikirlerimi açıklamak isterdim. Ama maalesef bir saat önce bana telefon açılıp, ‘Siz de konuşun’ dendi. Değerli arkadaşlar bir kasıt aramıyorum ama kurumsal bir partide eğer iki belediye başkanı konuşturuluyorsa, şöyle bir sorun vardır: Aylardır yakılan fitne ateşine, yani ‘Ekrem mi? Mansur mu?’; ki şiddetle karşı çıkıyoruz. Biz 14 tane büyükşehir belediye başkanıyız. Sadece ikisini konuşturursanız, maalesef biz de buradan fitne ateşine odun atmış oluyoruz.”

Kaynak: ODATV