Hadassah Ein Kerem Hastanesi'nin Genel Cerrahi Bölümü Başkanı Alon Pikarsky, İsrail'in savunma sanayisinde çok önemli bir rol oynayan Rafael Advanced Defense Systems şirketinin yönetimine atandı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve kamu şirketlerinden sorumlu bakan David Amsalem'in onayının ardından Pikarsky, yönetim kuruluna katılacak.

KİŞİSEL İLİŞKİLERİYLE

Pikarsky, mart ayı sonunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun fıtık ameliyatını üstlenmiş, Mart 2021'de ise Netanyahu'nun eşi Sara'nın apandisit ameliyatını gerçekleştirmişti. Pikarsky'nin savunma endüstrisiyle nasıl bir bağlantısı olduğu bilinlmiyor. Bu atama, Başbakan'la kişisel bağlantısının itici bir güç olduğu yönündeki spekülasyonları körükledi.

YORUM YAPMADILAR

Rafael'in yönetim kurulunda 12 koltuk var. Bunlardan 10'u dolu. Pikarsky 11. isim olacak. Şu anda, sorumlu bakanların 12. koltuğu doldurmaya yönelik herhangi bir niyeti olup olmadığı bilinmiyor. Doktor ve bakanlar, konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

İNANILMAZ RAKAMLAR

Rafael, 1948 yılında İsrail Savunma Bakanlığı'nda bağımsız bir birim olarak faaliyete başladı ve 2002 yılında bir hükümet şirketine devredildi. O zamandan beri hazineye yaklaşık 678 milyon dolarlık temettü (şirketin dönem içinde elde ettikleri kardan mevcut ortakların pay alma hakkı) aktardı. Rafael'in 2023'teki yıllık geliri 3.8 milyar dolar ve aynı dönemdeki net karı 159 milyon dolardı.
 

Muhabir: Tamer Ayeri