ABD'de genç kız, kar amacı gütmeyen bir çevreci grup olan The Greening of Detroit tarafından düzenlenen ziyaretin parçası olarak arkadaşlarıyla birlikte mahkeme salonuna girdi. Hakim Kenneth King, onun uyuduğunu görünce uyardı. King, mahkeme salonundaki diğer çocuklara 16 yaşındaki kızın çocuk ıslahevine götürülüp götürülmemesi gerektiğini sordu.

DOSYA - 36. Bölge Mahkemesi binası 19 Mart 2010'da Detroit'te görülüyor. (AP Fotoğrafı/Paul Sancya, Dosya)

UYARI İÇİN YAPTIM!

Sonra genç kıza kelepçe takıldı ve hapishane kıyafeti giydirildi. Hakim, "Onun iyiliği için bunun çok gerçekçi görünmesini ve hissettirmesini istedim. Bu çocukların ileride suç işleyerek karşıma gelmesini istemiyorum. Yaptığım eylem tamamen onların iyiliği içindi. Elbette kimse hapse gitmedi. Tavırları rahatsız ediciydi. Bir mahkeme salonunda nasıl davranması gerektiğini de göstermeye çalıştım" dedi.

TRAVMA YAŞATTI!

Kenneth King ayrıca onu serbest bırakmadan önce çocuk ıslahevinde bir süre tutmakla tehdit etti. Detroit Greening Örgütü ise, "Genç kız bir travma yaşadı. Hakimin yöntemi kesinlikle kabul edilemez. Öğrenci grubunun saygısız olduklarını düşünüyorsa, basitçe mahkeme salonundan ayrılmaları istenmeliydi" açıklamasını yaptı.

DOSYA - Yargıç Kenneth King, 2 Nisan 2015'te Detroit'te muhtemel sebep duruşması sırasında dinliyor. (Todd McInturf / Detroit News via AP)

KABUL EDİLEMEZ

Bir başka Hakim Aliyah ise açıklama yaparak King'in davranışlarının mahkemede savunulan standartları yansıtmadığını belirtti. Detroit Mercy Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Profesör Larry Dubin, "O genç kızın öğrenmesine yardımcı olmanın daha birçok yolu vardı" dedi.
 

Muhabir: Lila Okyanus