Grönland'da 67 kadın, hayatlarını alt üst eden uygulamanın cezasız kalmaması için çabalıyor. Yerli nüfustaki doğum oranlarını kontrol altına almak için Danimarka'ya bağlı Grönland'da 1966 ve 1975 yılları arasında çok sayıda kadına, hamileliği engelleyen rahim içi araç (RİA) yerleştirildiği ortaya çıktı. Hatta bazılarının henüz 13 yaşında olduğu öğrenildi. Kadınlardan birçoğu vücutlarındaki cihazı fark etmezken, fark eden ve şu an 70'li yaşlarında olan kadınlar Danimarka hükümetinin kendilerine tazminat ödemesini istiyor.


Tazminat talebini başlatan psikolog Naja Lyberth, "Soruşturmanın sonuçlarını beklemek istemiyoruz. Yaşlanıyoruz. 1960'larda RİA taktıran en yaşlılarımız 1940'larda doğdu ve 80'e yaklaşıyor. Şimdi harekete geçmek istiyoruz." dedi.

Lyberth, bazı durumlarda takılan cihazların kızların vücutlarına göre çok büyük olduğunu, ciddi sağlık sorunlarına ve hatta kısırlığa yol açtığını, bazı durumlarda ise kadınların yakın zamanda jinekologlar tarafından keşfedilene kadar bu cihazlardan habersiz olduklarını söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ