Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’na girecek olan öğrencilere önerilerde bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Eğitim ve Öğretim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Öztürk, sınav kaygısıyla baş etmenin önemli olduğunu vurguladı ve şu önemli 6 öneride bulundu:

1. Dinlenme ve eğlenceli aktiviteler: Sınava kalan süreyi dinlenerek geçirmek, moral ve motivasyonu yükseltmek için eğlenceli aktivitelere vakit ayırmak önemlidir. Adaylar, streslerini azaltmak için hoşlandıkları aktivitelerle ilgilenebilirler.

2. Aile baskısı: Ailelerin çocukları üzerinde baskı kurmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunulmuştur. Adayların sınavın hayatlarının tek belirleyici unsuru olmadığı konusunda ailelerinin onlara telkinde bulunması, kaygılarını azaltmalarına yardımcı olacaktır.

3. Psikolojik destek: Aşırı kaygı içinde olan adayların bir psikologdan yardım almaları önerilmiştir. Psikologlar, adaylara kaygı yönetimi konusunda destek sağlayabilirler.

4. Sınav öncesi ders çalışma: Adaylar, sınav öncesi kalan süreyi verimli kullanmalıdır. Öğretmenlerinden destek alarak takıldıkları konuları gözden geçirebilirler. Ancak sınavdan iki gün önce ders çalışmayı bırakmak önemlidir.

5. Stres atma ve hazırlık: Adaylar açık havada vakit geçirebilir, stres atmak için eğlenceli aktiviteler yapabilirler. Sınava girecekleri yerleri önceden görmeleri ve sınav için gereken belgeleri önceden hazırlamaları da önemlidir.

6. Sorularla baş etme: Adayların sınavda motive olmaları ve bilgilerini rahatlıkla kullanabilmeleri önemlidir. Bildikleri sorulardan başlayarak ilerlemeleri önerilmektedir. Yapamadıkları sorularla inatlaşmamaları ve zamanlarını boşa harcamamaları gerekmektedir. Eğer zamanları kalırsa, yapamadıkları sorulara tekrar dönebilirler. Sınav sonunda ise cevapları gözden geçirmek için zaman ayırmaları tavsiye edilmektedir. İHA