Her hafta cumartesi akşamları düzenlenen kitlesel gösteriler, Netanyahu'nun önderliğindeki aşırı sağcı hükümetin yargı sistemine müdahale eden düzenlemelerine karşı bir tepki olarak gerçekleşiyor. İsrailliler, ülke genelinde düzenlenen gösterilere yoğun katılım gösteriyorlar.

Göstericiler, Tel Aviv, Batı Kudüs, Birüssebi ve Hayfa gibi şehirlerde düzenlenen gösterilere katılarak İsrail bayrakları taşıyor ve "demokrasi" sloganları atıyor. Ayrıca, koalisyon hükümetindeki aşırı sağcı politikacıları eleştiren dövizler taşınıyor.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in duyurduğu yargı reformu, Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlama ve iktidarın yargı atamalarında daha fazla söz sahibi olma gibi değişiklikleri içeriyor.

Başbakan Netanyahu, 27 Mart'ta artan protestolar ve grevler nedeniyle yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamıştı. Ancak daha sonra 2023-2024 bütçesinin Meclis'ten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini yeniden Meclis'e getireceklerini duyurdu. Bu durum, İsraillilerin protestolarına ve tepkilerine devam etmelerine neden olmuştu. AA