Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı namazını Hatay'da kıldıktan sonra, tamamlanan, devam eden ve ihalesi yapılan hastanelerin tamamlanmasıyla birlikte Hatay'ın uzun yıllardır süregelen sağlık sorununun çözüleceğini belirtti.

Bakan Koca, Hacı Cuma Kahraman Camisi'nde gerçekleşen namazın ardından çocuklarla ve vatandaşlarla bayramlaştı. Basın açıklamasında bulunan Koca, yaşanan acıların gölgesinde buruk bir bayram geçirdiklerini ifade ederek, "6 Şubat Maraş-Hatay depreminden bu yana 143 gün geçti. Bir felaketin acılarını yaşıyoruz. Hatay'a ilk günden itibaren yardım etmek için buradayız. Kaybettiğimiz çok sayıda canımız var. 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet diliyorum ve sabır temenni ediyorum" dedi.

Koca, açıklamasında yaşam koşullarını düzenlemeye öncelik verdiklerini vurgulayarak, "Hatay'ın büyük sorunları var. Bundan sonra odaklanacağımız konu, yaşam koşullarını düzenlemek. Ayrıca tarihi ve kültürel değerlerini koruyarak yeni bir Hatay inşa etmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı gibi. İlk aşamada 1 yıl içinde konutların teslimini hedefliyoruz. 197 bin konutun yapılması gerektiğinin farkındayız. Yaklaşık 40 konutun ihalesinin yapıldığını biliyoruz. En kısa sürede tamamlanmalarını takip edeceğiz" şeklinde konuştu.

Ayrıca Koca, tamamlanan, devam eden ve ihalesi gerçekleştirilen hastanelerin faaliyete geçmesiyle Hatay'ın sağlık sorununun çözüleceğine dikkat çekerek, "Defne Hastanesi'ni açtık. İskenderun'da 200 yataklı hastanemizi de yakında hizmete açacağız. İskenderun'da 600 yataklı hastanenin inşaatı devam ediyor. Hatay ve Antakya bölgesinde Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin inşaatı hızla ilerliyor. Önümüzdeki 1.5 - 2 ay içinde 4000 yataklı hastanemiz tamamen hizmete girmiş olacak. Ayrıca Hatay Şehir Hastanesi planlaması devam ediyor. 2 ay içinde planı tamamlanacak ve bin yataklı hastanenin inşaatına başlayacağız. Bu hastanelerin hizmete girmesiyle Hatay'ın sağlık sorunu önümüzdeki 30 veya 40 yıl boyunca çözülecek" dedi.

Koca, tarihi ve kültürel dokunun korunacağını belirterek, "Hatay'ın tarihi ve kültürel dokusunu, Ulucami, Alimineccar Camisi, meclis binası, Beyazıt-ı Bestami hazretlerinin türbesi gibi önemli yapılarını korumayı planlıyoruz. Restorasyon ve inşa çalışmaları en kısa sürede başlayacak" diye ekledi.

Bakan Koca, Hatay'ı yalnız bırakmayacaklarını vurgulayarak, "Hatay'a olan ilgim devam edecek. Bu süreçte Hatay'ın insanlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Devletimiz, bu sorunları çözmek için güçlüdür. Birlikte hareket ettiğimizde çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yoktur" şeklinde konuştu.

Koca, ikinci kez buruk bir bayram yaşadıklarını ifade ederek, "Can kayıplarının fazlalığı nedeniyle bu bayramı buruk geçiriyoruz. Allah hepimize ve milletimize sabır versin. Tekrar hepinizin bayramı kutlu olsun" dedi.

Ayrıca Bakan Koca'nın gün içinde mezarlık ziyareti, şehitlik ziyareti, konteyner ve çadır kentleri ziyareti ile Defne Hastanesi ve diğer hastane inşaatlarını incelemesi bekleniyor.

(İHA)