Rus bilim adamları, cesur ve yenilikçi bir projeye imza atarak, dünyanın en soğuk yeri olan Antarktika'daki Vostok istasyonunda karpuz yetiştirmeyi başardı. "Rastenia" adı verilen projeyi 2020 yılının Şubat ayında başlatan ekip, Agrofizik Araştırma Enstitüsü ve Rusya Bilimler Akademisi Biyomedikal Sorunlar Enstitüsü ile iş birliği yaparak bu olağanüstü denemeyi gerçekleştirdi.

103 gün süren yoğun çalışmaların ardından, Vostok istasyonundaki özel sera koşullarında karpuz yetiştirme amacıyla yapılan ilk deneme tamamlanmış oldu. Hava sıcaklığı ve nem oranı gibi zorlayıcı koşulların kontrol altında tutulduğu bu özel sera, bilim adamlarının karpuzları sağlıklı bir şekilde büyütmesini sağladı.

Rus bilim adamları, bu kahramanca çabalardan sonra tamı tamına 8 adet "oldun ve tatlı" karpuz yetiştirmeyi başardılar.

karğuz

AARI Direktörü Aleksandr Makarov, "Ortak projemiz, taze sebzelerin, meyvelerin ve bilimsel katkılarının yanı sıra, istasyondaki sera sayesinde kutup araştırmacılarının uzun aylar boyunca maruz kaldığı düşük sıcaklık ve sınırlı yaşam alanı gibi zorlu koşullarda duygusal durumlarına da olumlu etkileri olduğunu gördük" şeklinde açıklamada bulundu.

iha