İstanbul'daki poligon sahipleri ve atış eğitmenleri, İçişleri Bakanlığı'na sunulmak üzere bir dosya hazırladı, bu dosyada ruhsatlı silahların alınabilmesi için 'silah kullanım ehliyeti veya silah kullanım sertifikası' şartının getirilmesi talep edildi.

poligon-rapor
 

Poligon sahipleri ve atış eğitmenleri, İstanbul'da faaliyet göstererek silah kazalarını ve kaçak silah kullanımını azaltmayı hedefleyen bir rapor hazırladı. İçişleri Bakanlığı'na sunulacak olan raporun ana hatları belirlenmiş olup, detaylar üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Rapor, ruhsatlı silahların meskun mahalde değil, poligon veya belirlenen yasal alanlarda kullanılmasını, silah alımı için belirli bir süre boyunca eğitim alma gerekliliğini, kullanım sertifikası alan kişilerin belirli bir yaşın üzerinde tekrar eğitime tabi tutulmasını ve düğün, nişan, asker uğurlaması gibi eğlence mekanlarında silah kullanımına yönelik caydırıcı cezaların getirilmesini içermektedir.

poligon-rapor

Belirlenen ana hatlarla oluşturulan dosya, detaylar tamamlandıktan sonra yakın bir zamanda İçişleri Bakanlığı'na sunulması planlanmaktadır.

Rapor hakkında konuşan Mahmut Çınar adlı bir poligon sahibi ve atış eğitmeni, "Silahlarla ilgili kazalar ve olumsuz olaylar maalesef artmaktadır. Poligon sahipleri ve atış eğitmenleri olarak silah ediniminin bilinçli bir şekilde gerçekleştirilmesi ve kesinlikle ruhsatsız silah kullanılmaması gerektiğini misafirlerimize, müşterilerimize ve silah severlere bir kez daha duyurmak istiyoruz. Ruhsatlı silah sahibi olmak isteyen kişilerin, gereken belgelere sahip olmalarının ardından mutlaka silah kullanımıyla ilgili eğitim almaları gerektiğini söylüyoruz. Araba kullanırken sürücü belgesi olmadan arabayı kullanamadığımız gibi, aynı şekilde silah kullanımında da bir 'silah kullanım ehliyeti veya silah kullanım sertifikası' olmasını ve eğitmenlerden başarıyla geçilmesini gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Daha önce hazırladıkları bir raporu güncelleyerek İçişleri Bakanlığı'na sunacaklarını belirten Çınar, "Poligon sahipleri ve atış eğitmenleri olarak daha önce bu konuda bir dosya hazırlamıştık. Şimdi ise güncel bir dosya üzerinde çalışıyoruz ve ruhsatlı silah edinimi için mutlaka ve mutlaka silah eğitimi alınmasını öngörüyoruz. Silah ruhsatı alındıktan sonra uzun süre silahını hiç kullanmayan insanların bazı yeteneklerini kaybettiklerini gözlemliyoruz. Bu nedenle devletin resmi kurumları olan poligonlarda periyodik olarak gelip pratik yapmaları ve bilgilerini tazelemeleri gerektiğini tekrar vurgulamak istiyoruz. Ayrıca lütfen meskun mahallerde silah kullanmayalım. Silah taşıma ruhsatı olan ve silah taşıyan kişilere de ricam, silahlarını teşhir etmemeleri, zira bu kanunen yasaktır" şeklinde konuştu.

(İHA)