Muğla'nın Menteşe ilçesindeki manavlar, kışlık sebze-meyve kurutma işini ticarete dönüştürerek büyük talep görüyorlar. Bu kurutulan ürünler, sadece iç piyasada değil, aynı zamanda Fransa, İsviçre, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerden de talep görüyor. Biber, patlıcan, domates, fasulye, bamya gibi yaş sebzeler, Ağustos ayında başlayan kurutma işlemi Ekim ayı sonuna kadar devam ediyor.



Manavlar, Muğla'nın en büyük halk pazarının kurulduğu Menteşe ilçesindeki kapalı Pazar yerinde bu işlemi gerçekleştiriyorlar. Sebzeler tek tek iplere dizilerek çatıdan aşağı doğru sergileniyor. Kurutulduktan sonra müşterilerin siparişlerine göre adreslerine gönderiliyor.



Sevgi Boz adlı manav, ilk başlarda fazla satılmayan ve pörsümeye başlayan yazlık sebzeleri çöpe atmamak için bu işe başladığını belirtti. Daha sonra işin büyüdüğünü ve müşterilerinin arttığını ifade etti. Özellikle Almanya, Fransa, İsviçre ve Hollanda gibi ülkelerden yoğun talep geldiğini söyledi.



Kurutulan sebzelerin fiyatlarının kilo bazında belirlendiğini ve herkesin alabileceği fiyatlar olduğunu belirten Boz, ayrıca ürünlerin görsel olarak da çok ilgi çektiğini ve fotoğraf meraklılarının da geldiğini ifade etti.