Türkiye'de her 10 kişiden birinin böbrek taşı sorunu yaşadığını biliyor muydunuz? Özellikle erkeklerde, kadınlara göre daha sık görülen bu rahatsızlık, vücuttan atılma sürecinde dayanılmaz ağrılara neden olabilir ve ihmal edilirse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Böbrek taşı oluşumuna neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Yetersiz su tüketimi, genetik miras, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı gibi etkenler böbrek taşlarının oluşumunda rol oynayabilir. Ancak endişelenmeyin, günümüzde bu rahatsızlığın hem teşhisi hem de tedavisi oldukça etkili bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Böbrek taşları, vücutta biriken minerallerin ve tuzların zamanla kristalleşmesi sonucu oluşur. Bu kristaller, zamanla taş halini alır ve böbreklerde veya idrar yollarında sorunlara yol açabilir. Böbrek taşı oluştuğunda her zaman belirti vermez. Ancak taşlar büyüdükçe veya hareket ettikçe, alt sırt bölgesinde veya kasıklarda şiddetli ağrılara neden olabilirler. Aynı zamanda, idrar yaparken yanma, kanlı idrar, bulantı ve kusma gibi belirtiler de görülebilir.

Trthaber.com için böbrek taşı hakkında tüm merak edilen tüm soruları cevaplayan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Emre Şener tedavileri ve belirtilerini teker teker açıkladı. 

bobrektasi (2)

TAŞ TEDAVİSİ ENDİKASYONLARI DEVREYE GİRİYOR

Taşları saptadığımız zaman çeşitli taş tedavisi endikasyonlarımız var. Takipli taşlarda büyüme, taş oluşumu açısından yüksek risk grubunda olanlar, taşın böbrek içerisindeki kanallarda herhangi bir tıkanıklığa sebep olması, taşa bağlı böbrek enfeksiyonu gelişmesi, şiddetli ağrıya ya da idrarda kanamaya sebep olması ve 15 milimetreden büyük olması gibi durumlarda müdahale ediliyor. Bunlar dışında hastada hiçbir semptom görülmese ve taş küçük olsa hastanın tedavi olma isteğine göre tedaviler uygulanabiliyor.

Memorial.com.tr'de paylaşılan bilgilere göre en etkili böbrek taşı tedavisi Ses dalgaları ile böbrek taşının kırılması ve Üreteroskopi (Retrograd İntrarenal Cerrahi-RİRC)'dir. Fakat evde uygulayabileceğiniz tedaviler arasında su ve ilaç tedavisi gösterilmiştir. 

Su tedavisi: Gün içinde yeterli su tüketimi böbrek taşının oluşmasında etkili rol oynadığı gibi oluşan taşın düşürülmesinde de etkili olabilmektedir. Günde 2 - 3 litre su içmek, üriner sistemin yıkanmasına yardımcı olabilir. Özellikle idrar rengi sarı veya koyu olan hastaların berrak bir idrar rengine ulaşana kadar yeterli miktarda su içmeleri önemlidir. Daha önce sistin böbrek taşı olan hastaların daha da fazla su tüketmeleri gerekir. İdrar kaçırma, idrar sıklığı veya böbrek yetmezliği gibi farklı rahatsızlıkları olan hastaların su tüketimi konusunda doktora danışmaları gerekir.

İlaç tedavisi: İdrar yollarından geçebilecek boyuttaki taşların daha rahat düşürülebilmesi için buradaki kasları gevşeten farklı ilaçlar kullanılabilir. Kasların gevşemesiyle böbrek taşı daha hızlı ve daha ağrısız düşürülebilir.  Böbrek taşının düşürülmesi sırasında yaşanan böbrek taşı ağrısına yönelik ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bazı hastalarda yaşanan bulantı kusma gibi etkilere karşı da ilaç kullanılması faydalı olabilmektedir.

BÖBREK TAŞINI ÖNLEYEN 7 YOL

1. Bol Su İçmek: Böbrek taşı oluşumunu önlemenin en önemli yolu, yeterince su içmektir. Yeterli su alımı, idrarın seyreltilmesine ve taş oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir.

2. Diyet Değişiklikleri: Böbrek taşı oluşumunu engellemek için beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. İdrar yolu taşı riskini artırabilen yüksek tuzlu, yüksek oksalatlı ve yüksek proteinli gıdalardan kaçının. Ayrıca, kalsiyum alımınızı dengeli bir şekilde ayarlamaya çalışın.

3. Limon Suyu: Limon suyu içmek, böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Limon suyu, sitrat içerir ve idrarın daha az asidik olmasına yardımcı olabilir.

4. Zencefil Çayı: Zencefil çayı, böbrek sağlığını destekleyebilir. Anti-inflamatuar özellikleri vardır ve böbrek taşlarının büyümesini engellemeye yardımcı olabilir.

bobrektasi (3)

5. Ayurvedik Bitkiler: Bazı Ayurvedik bitkiler, böbrek sağlığını desteklemek için kullanılır. Örneğin, ağrıyı hafifletmek ve böbrek fonksiyonlarını desteklemek için gokshura veya punarnava bitkisi kullanılabilir.

6. Egzersiz ve Aktif Bir Yaşam Tarzı: Düzenli egzersiz yapmak ve aktif bir yaşam tarzını sürdürmek, böbrek sağlığını destekler ve taş oluşumunu azaltabilir.

7. İdrar Yolu Enfeksiyonlarını Önlemek: İdrar yolu enfeksiyonları böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için hijyen kurallarına dikkat edin ve idrar yolu enfeksiyonu belirtileri görüldüğünde doktora başvurun.
 

Editör: Mehmet Buğrahan İncecik