Ergenlik döneminde anne babaların en çok korktuğu konulardan bir tanesi çocuklarının kötü arkadaşlarla birlikte olmaları. Konuyla ilgili Gazete Yazıyor muhabirimiz Senay Güncavar Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek’e arkadaş seçimiyle ilgili nelere dikkat edilmeli? Aileler neler yapabilir sorularını yöneltti.
Çocukların arkadaşlık faktörlerini belirleyen ana etkenler arasında benzerlik faktörü önemlidir diye belirtiyor Uzm. Psikolog Ramazan Şimşek ve ekliyor “Ailelerin çocuklarına doğru ilgi, takip ve iletişimle yaklaşmaları ve kendi aile kültürlerine dikkat etmeleri önemlidir. Bu şekilde çocuklar, daha olumlu ve sağlıklı arkadaşlıklar kurma eğilimi göstereceklerdir.”
Biz sorduk, Uzm. Psikolog Ramazan Saygın Şimşek cevapladı. İşte detaylar…



 

Hangi faktörler arkadaş seçimimizde önemli oluyor?

Ergenlik döneminde anne ve babaların en çok endişe duydukları konulardan biri, çocuklarının kötü arkadaşlarla birlikte olmalarıdır. Bu konu oldukça önemlidir çünkü ergenlerin kötü alışkanlıklar edinmelerindeki en büyük etken genellikle arkadaş çevresidir. Örneğin, Japonya'da gençler arasındaki intiharların birinci nedeni arkadaş çevresi olarak gösterilmektedir. Ayrıca, zamanında ve olumsuz cinsel deneyimler yaşamalarında da arkadaş ortamının büyük bir etkisi vardır. Sosyal ve sportif faaliyetlere katılım konusunda da yine arkadaş seçimi önemli bir faktördür. Dolayısıyla, gençlik ve ergenlik döneminde arkadaş seçimi büyük önem taşır.



 

Ergenlik döneminde aileler çocuklarını engelleyemiyorlar. Söz geçiremiyorlar. Bu konuda ki düşünceleriniz?

Bu konudaki düşüncelerim biraz farklıdır. Bu düşünceye çok katılmıyorum. Çünkü bir çocuğun biriyle arkadaş olmasını belirleyen ana faktörlerden biri, çocuğun gittiği okul, yaşadığı mahalle ve çevresidir. Peki, çocuk bu çevrede kimlerle arkadaşlık yapıyor biliyor musunuz? Genellikle çocuklar, kendilerine en çok benzeyen ailelerin çocuklarıyla arkadaş olurlar.



 

Hocam bu konuyu biraz daha detaylandıralım mı?

Örneğin anne baba kitap okuyorsa, evlerinde kitap kültürü varsa çocuklarda o okuldaki, mahallelerindeki kitap okuyan bir çocukla arkadaş olacaktır. Eğer anne baba tütün içiyorsa, alkol alıyorsa çocuk da anne babası alkol ve tütün içen ailelerin çocuklarıyla arkadaş oluyor. En önemli konu benzerlik faktörüdür. Tamam, sizin gittiğiniz bir ortam var çevre var ama o çevredeki ailelere benzer çocuklar ya da kendisine benzer çocuklarla arkadaşlık ediyor. Bir anlamda sizin ne yaptığınız ve nasıl bir aile olduğunuz, hangi ailelerin çocuklarıyla arkadaş olacağını belirliyor. Dediğim gibi en önemli ana faktör benzerlik faktörüdür.  Maddi olarak, siyasi olarak, dini olarak, sportif olarak, kültürel ve sosyal olarak benzerlik. Bu benzerliklere uygun ailelerin çocuklarıyla senin çocukların arkadaşlık ediyor. Eğer sizin aile yapınıza benzemiyorsa senin çocuğun o çocuklarla arkadaşlık etmiyor. Bu yüzden, aile kültürü ve değerleri büyük önem taşır. Ne yaptığınız, nasıl bir aile olduğunuz, hangi ailelerin çocuklarıyla arkadaşlık edeceğinizi belirleyen en önemli faktördür. İkinci bir faktör ise çocukların birbirine benzerlik göstermesidir.


 

Bazı durumlarda ailesinin tam zıttı olan arkadaş seçimleri de olabiliyor. Özellikle erkek arkadaş seçimlerinde Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?
Elbette bazı durumlarda, ailesinin tam zıttı olan arkadaş seçimleri de olabilir. Özellikle romantik ilişkilerde bu durum daha sık görülebilir. Ancak benim söylemek istediğim bu değil. Genel olarak sosyal arkadaşlıklar söz konusu olduğunda, benzer ailelerin çocuklarıyla arkadaşlık etme eğilimi daha yaygındır. Şunu bilin ki bu konuyla ilgili o kadar çok araştırma var ki bu araştırmaların özüne baktığın zaman benzerlik faktörü ortaya çıkıyor. Tabi ki istisnalar vardır ama genelde böyle oluyor.



 

Ailelere tavsiyeleriniz nedir? Çocuklarına nasıl davranmalılar?

Ailelere yönelik tavsiyelerime gelince, çocuklarının sürekli kötü arkadaşlar edinecekleri endişesiyle yaşayan aileler için en önemli tavsiyem “doğru iti faktörü” dür. Yani ilgi, takip ve iletişim kurmak için doğru bir dengeyi sağlamak önemlidir. Anne ve babalar için şu an en zor dönemdir. Bu çağ, çocuklarla ilgili risklerin ve olumsuz etkilerin en yüksek olduğu dönemdir. Bu nedenle, ilgi göstermek, takip etmek ve iyi iletişim kurmak için çaba harcamamız gerekmektedir. İlgi + takip + iletişim = Güven iletişim formülünü akılda tutmak faydalı olacaktır.

Röportaj – Senay GÜNCAVAR
Editör: Funda Işık