Kırışıksız bir elbisenin arkasında muhakkak ütü vardır. Ütüler evlerimizin vazgeçilmez küçük ev aletlerindendir. Ütüler uzun süreli kullanıma bağlı olarak kireç yapıyor. Kireç yapan ütülerin ise verimi düşüyor ve ütüleme esnasında zorluk çıkarabiliyor. Kireçli ütü elbiseleri çizebiliyor ve üzerinde beyaz lekeler çıkarabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için ise kesinlikle ütünüzü temizlemelisiniz. Nasıl mı? İşte adım adım ütüdeki kireci temizlemenin püf noktaları…

ÜTÜDEKİ KİRECİ SÖKME YÖNETMİ

Ütüde zamanla oluşan kireci sökmek için Fatih Bank püf noktayı veriyor. Beyaz eşya uzmanı Fatih Bank, demir, bakır ya da paslanmaz bir tepsinin üzerine taşmayacak kadar kaynar su dökülerek ütünün kireçli kısmının batırılması gerektiğini söylüyor.

Fatih Bank, suya ütünün vurulması gerektiğini ve cos sesi çıkana kadar ütünün bastırılması gerektiğini söylüyor. Kaynar suyla etkileşime giren kireç yumuşayarak kendini salacak. Şimdiden elinize sağlık.

NOT: Unutulmaması gereken kritik bir husus şudur: Suyun miktarı kesinlikle ütünün metal aksamının kapasitesini aşmamalıdır. Suyun, ütünün deliklerinden içeriye sızması yeterlidir.

KİREÇ SÖKMEK İÇİN SİRKE ALTERNATİF OLABİLİR

nefisyemektarifleri.com’da yer alan bilgiye göre ütüdeki kireci sökmek için sirkeyi tercih edebilirsiniz. Marketlerde satılan temizlik sirkesi ya da evde kullandığınız beyaz sirke ile ütüyü temizleyebilirsiniz.

Ütü fişteyse fişten çekin.

Eşit miktarda su ve sirkeyi ütünün su haznesine ekleyin.

Ütüyü fişe takın ve ısıtın.

Buhar düğmesi ile sirkeli suyun tüm gözeneklere etki etmesini bekleyin.

Ütüyü fişten çekin.

Bu işlemi tüm kireç çözülene kadar düzenli aralıklarla uygulayabilirsiniz. Ütü altı lekesi nasıl çıkar diyenler de temizlik için beyaz sirkeyi ısıttıktan sonra kullanabilirler. Kazanlı ütü nasıl temizlenir diyenler de sirkeden faydalanabilirler. Kazana sirkeli su konulduktan sonra buhar düğmesine basılarak deliklerin temizlenmesi sağlanabilir.

Kaynak: nefisyemektarifleri.com

Editör: Kadriye Büşra Özertan