Türkiye un ve un mamullerinin çok tüketildiği bir ülkedir. Hemen hemen her insan ortalama her gün unlu ürünler tüketiyor. Kek, poğaça, açma, simit, ekmek derken her gün tüketilmeyen bir tatlıdan bahsedeceğiz… elbette ki o da un kurabiyesi… Un kurabiyesi sevilen lezzetler arasında yer alır. Çok ağır olmadığı için ara ara diyet yapanlar bile kaçamak olarak tercih edebiliyor. 25 yıllık un kurabiyesi ustası hazırlık yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini tek tek açıkladı…

* egegundem.com.tr’de yer alan nefis un kurabiyesi tarifine göre pişirim çok önemlidir. Pişirim süresi kurabiyenin erimesine ya da dağılmasına neden olabiliyor. Fazla pişirildiğinde ise kurabiye taş gibi ve tatsız oluyor. Bunun için pişirimin sırrını bilmek çok önemlidir.

egegundem.com.tr’nin tgrthaber.com.tr’den derlediği içeriğe göre; İbrahim Sinan Mustafa gibi 25 yıllık tecrübeye sahip bir tatlıcının paylaşımı, evde yapılan un kurabiyelerinin lezzetini artırmak için faydalı olabilir. İşte, un kurabiyesine lezzet katan 10 püf noktası: *

1. Malzemelerin ölçüsüne dikkat edin: Un, şeker ve tereyağı gibi malzemelerin ölçüsü doğru ayarlanmalıdır. Aksi takdirde, kurabiyelerin kıvamı ve lezzeti değişebilir.

2. Tereyağı oda sıcaklığında olsun: Tereyağı, oda sıcaklığına gelene kadar bekletilmelidir. Böylece, tereyağı hamura daha kolay karışır ve kurabiyeler daha lezzetli olur.

3. Hamuru yoğurun: Hamurun yoğrulması, kurabiyelerin kıvamını belirler. Hamurun kıvamı, ele yapışmayacak kadar yumuşak olmalıdır.

4. Hamuru buzdolabında dinlendirin: Hamur, buzdolabında en az yarım saat dinlendirilmelidir. Böylece, hamurun kıvamı daha da iyileşecek ve kurabiyeler daha lezzetli olacaktır.

5. Fırın ısısı önemlidir: Kurabiyelerin pişirme süresi ve lezzeti, fırın ısısına bağlıdır. Fırın, önceden ısıtılmalı ve kurabiyeler orta derecede pişirilmelidir.

6. Pişirme kağıdı kullanın: Pişirme kağıdı kullanmak, kurabiyelerin yapışmasını önleyecektir. Ayrıca, pişirme kağıdı kullanarak daha düzgün ve güzel görünümlü kurabiyeler elde edebilirsiniz.

7. Kurabiyeleri eşit boyutlarda yapın: Kurabiyelerin boyutu ve kalınlığı, pişirme süresini etkiler. Bu nedenle, kurabiyeleri eşit boyutlarda yapmaya özen gösterin.

8. Üzerlerine şekil verin: Kurabiyelerin üzerine şekil vermek, hem görsel açıdan daha güzel görünmelerini sağlar hem de pişme süresini etkiler. Bu nedenle, kurabiyelerin üzerine şekil vermeden önce hamurları biraz düzleştirin.

9. Süslemede özgür olun: Kurabiyelerinizi süslemek için farklı malzemeler kullanabilirsiniz. Çikolata sosu, renkli şekerlemeler veya ceviz gibi malzemelerle kurabiyelerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

10. Saklama koşullarına dikkat edin: Kurabiyeleri saklamak için uygun koşulları sağlamak önemlidir. Kurabiyeler nemli bir ortamda saklanmamalıdır ve hava almayan kaplarda muhafaza edilmelidir.

UN KURABİYESİNİN TARİFİ

Malzeme Listesi

·         250 gram oda sıcaklığında tuzsuz tereyağı ya da margarin

·         1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ

·         1 çay bardağı pudra şekeri

·         1 çay bardağı nişasta

·         4 su bardağı un (200 ml boyutunda ki bardak)

·         2 paket vanilya (10 gram)

·         Pudra şekeri

Hazırlanışı

Adım 1
Tereyağını buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığında ısınıp yumuşaması için bir kenarda bekletin. Eğer tereyağı yerine margarin varsa onu da kullanabilirsiniz. Oda sıcaklığına ulaşan tereyağını bir kabın içerisine alın. Kabın içerisindeki tereyağının üzerine bir çay bardağı pudra şekerini ilave edin. Pudra şekerini de ilave ettikten sonra yağ ile şekeri çırpın. Bu adımda isterseniz mikserden faydalanabilirsiniz.

Adım 2
Yağ ile pudra şekerini çırptıktan sonra yarım çay bardağı sıvı yağı da kabın içerisine dökün. Sıvı yağı da ilave ettikten sonra çırpmaya devam edin. Bir süre çırpmaya devam ettikten sonra kabın içerisine bir çay bardağı nişasta, dört su bardağı un ve iki paket vanilya dökün. Daha sonra karışımı eliniz ile yoğurmaya başlayın.

Adım 3
Burada amacımız ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmek. Eğer ihtiyaç duyarsanız biraz daha un kullanabilirsiniz. Hamuru yaklaşık on dakika boyunca çiğ köfte yoğurur gibi yoğurun. Ardından hamuru dinlenmesi için buzdolabına yerleştirin. Hamurun 20 dakika kadar dinlenmesi yeterli olacaktır.

Adım 4
Kurabiyeleri pişirmek için kullanacağınız fırın tepsisini çıkarın. Çıkardığınız tepsinin üzerine tereyağı sürün ve sürülmemiş bir yer kalmadığından emin olun. Eğer elinizde bulunuyorsa daha temiz ve pratik olması açısından yağlı kağıt kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Ardından hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bu parçaları avuç içinizde yuvarlayıp biraz yassı bir hale getirmek için avuç içiniz ile bastırdıktan sonra fırın tepsisine yerleştirin. Bütün hamur parçalarını dizdikten sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.

Adım 5
Hamur parçalarını dizdikten sonra fırın tepsisini 160 derecede önceden ısıtılmış fırına yerleştirin. Yaklaşık olarak 15 dakika sonunda kurabiyeler pişmiş olacaktır. Burada dikkatli olmanız gereken nokta kurabiyelerin üzerilerinin kızarmaması. Kurabiyeleri mutlaka üzerileri kızarmadan önce fırından alın. Fırından çıkan kurabiyeleri ılıması için bir süre bekletin. Ardından kurabiyelerin üzerlerine pudra şekeri serpip, servis edebilirsiniz. Un kurabiyeleriniz hazır, afiyet olsun.

Kaynak: egegundem.com.tr – tgrthaber.com.tr

Derleme: gazeteyaziyor.com.tr

Görsel kaynak: lezzetiask

Editör: Kadriye Büşra Özertan