Endonezya'nın yeni başkenti Nusantara için kurduğu fütüristik hayal, uçan taksi prototipinin başarılı test uçuşuyla gerçeğe bir adım daha yaklaştı. Prototip, saatte 50 kilometre hızla ve 50 metre irtifada sekiz rakamı çizen bir manevra gerçekleştirdi.

BU KONUDA KARARLIYIZ

10 dakikalık test uçuşunu başarıyla tamamladı. Hyundai Motor Group kentsel hava hareketliliği iş geliştirme sorumlusu Cheol-ung Kim, "Bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için Endonezya hükümeti ve endüstrisiyle iş birliği yapmaya kararlıyız" dedi.

2045 yılına kadar planlanan Nusantara, 260.000 hektarlık bir alanda yaklaşık 1,9 milyon insanı barındıracak şekilde genişleyen bir metropol olarak tasarlandı. -/Walhi/dpa

UZUN PİSTE GEREK YOK

Yetkililer, uçan taksilerin dikey olarak kalkış-iniş yapabildiğini ve uzun pistlere ihtiyacı ortadan kaldırdığını söyledi. Ayrıca helikopterlerden daha sessiz olacak şekilde tasarlandılar. Bu da kentsel alanlardaki gürültü kirliliğini azaltıyor.

OLDUKÇA KARARLILAR

Teknoloji henüz erken aşamada olsa da Endonezya hükümeti, bu ulaşım yolunu geliştirme konusunda kararlı. Nusantara, akıllı bir şehir olarak tasarlanıyor. Uçan taksiler bu vizyonun önemli bir parçası olarak görülüyor.
 

Muhabir: Tamer Ayeri