Türkiye Otizm Meclisi, otizmli bireyler ve ailelerinin yaşam şartlarının iyileştirilmesi için önemli bir çağrıda bulundu. Ülke genelinde yüzü aşkın derneği temsil eden meclis, Sağlık Bakanlığı'nın Otizm Eylem Planı'nı bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini belirtti. Meclis üyeleri, otizmli bireylerin anayasal ve uluslararası haklarının korunması amacıyla savunuculuk yaptıklarını ve yıllardır süregelen sorunların çözülmesi için harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

HER GEÇEN GÜN ZORLUKLAR ARTIYOR

Otizmli bireylerin haklarına erişimde yaşadığı en önemli problemlerden birinin ÇÖZGER raporu olduğunu dile getiren Türkiye Otizm Meclisi, bu raporların yenilenmesi sürecinde yaşanan zorlukların her geçen gün arttığını ifade etti. Otizm gibi ömür boyu süren bir durumu sürekli olarak kısa süreli raporlarla ispat etmek zorunda kaldıklarını belirten meclis, hastanelerde otizmli bireylere özel hizmetlerin sunulmaması nedeniyle yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti. Özellikle acil servisler, diş sağlığı, psikiyatri destekleri gibi konularda otizmli bireyler ve ailelerinin mağdur olduğu ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı’nın Otizm Eylem Planı'na yönelik sorumluluklarını yerine getirmediğini belirten meclis üyeleri, 2012 yılında başlatılan bu planın kağıt üzerinde kaldığını ve aradan geçen yıllara rağmen somut bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi. Meclis, ÇÖZGER raporlarına yönelik yeni sorunların ortaya çıktığını ve Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine sunduğu çalışma takviminin sonuna gelinmesine rağmen herhangi bir gelişme kaydedilmediğini de aktardı.

Türkiye Otizm Meclisi, otizmli bireylerin ve ailelerinin hayatlarının sürekli bir mücadele ve bekleyiş içinde geçtiğini belirterek planın uygulanmasının, otizmli bireylerin bugün ve yarınları için hayati önem taşıdığını ve bu mücadelenin kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL