Türkiye'de 2023 yazı, son zamanların en sıcak dönemi olarak tarihe geçti. Ardı ardına kırılan sıcaklık rekorları ile sıcaklık değerleri 49,5 dereceye kadar ulaştı. Ancak, ekim ayının gelmesiyle birlikte kış mevsiminin etkileri yavaş yavaş hissedilmeye başladı. Uzmanlara göre, dondurucu soğuklar kapıda ve El Nino yazından sonra La Nina kışı için uyarılar yapılıyor.



Kışın tam anlamıyla ne zaman geleceği merak ediliyor. Meteoroloji uzmanları, yaz aylarındaki El Nino etkisinin kasım ayında yerini soğuk hava dalgası La Nina'ya bırakacağını belirtiyor. Kasım ayı itibarıyla Türkiye'de dondurucu soğuklar etkisini gösterecek. Bu yılın aynı zamanda bol kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

La Nina nedir? 

La Nina, birkaç yılda bir tekrarlanan karmaşık bir hava durumu modeli olan, Pasifik Okyanusu'nun ekvatoral bandındaki deniz suyu sıcaklıklarındaki değişikliklerin bir sonucudur.


La Nina döneminde, Pasifik Okyanusu üzerinde etkili olan bir hava akımı, Orta Pasifik Okyanusu'nun doğu ekvator kısmındaki deniz yüzeyi sıcaklığında normalden 3-5 °C arasında bir düşüşe neden olur. La Nina genellikle beş aydan daha uzun süren bir süreçtir.



Bu hava akımının Türkiye üzerinde doğrudan etkisi olmasa da Pasifik üzerindeki değişiklikler, Türkiye'yi dolaylı olarak etkileyebilir çünkü bu değişiklikler Pasifik üzerindeki basınç sistemlerine etki eder.

Kaynak: haber merkezi