Sosyal medya, Türkiye doğumlu Hollandalı politikacı Dilan Yeşilgöz Hollanda'nın ilk kadın ve göçmen başbakanı olduğu iddiasıyla çalkalanıyor.

Dilan Yeşilgöz, Hollanda'ya başbakan adayı oldu fakat partisi 3. parti oldu. 

Dilan Yeşilgöz–Zegerius, Ağustos 2023'ten bu yana Hollanda'nın liberal sağ Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi Lideri olarak görev yapmaktadır.

10 Ocak 2022'den bu yana Dördüncü Rutte kabinesinde Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Yeşilgöz, 18 Haziran 1977’de Ankara’da doğmuştur. 

Babası 12 Eylül 1980 askeri darbesinden önce Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nda (DİSK) görevli sendikacı Yücel Yeşilgöz. Darbeden sonra baba Yeşilgöz, Hollanda’ya sığınma talebinde bulundu. Daha sonra Dilan Yeşilgöz, annesi ve kız kardeşiyle birlikte tekneyle Yunanistan’ın Kos adasına, oradan da mülteci olarak Hollanda’ya gitti. Dilan Yeşilgöz siyasi hayatına Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nde başladı. 2014 ve 2017 seçimlerinde parti listesinden Amsterdam Kent Konseyi üyeliğine seçildi. 25 Mayıs 2021’de Hollanda’da Ekonomik İşler ve İklim Politikası Devlet Bakanı olarak atandı. 10 Ocak 2022 tarihinden itibaren Güvenlik ve Adalet bakanı olarak görev yapıyordu.

Kaynak: HABER MERKEZİ