Zorlu bir iş, ebeveynlik veya diğer sorumluluklar olsun, baskı büyük zararlara yol açabilir. Bazen artık yapamayacağımızı hissettiğimiz bir noktaya gelir. Tükenmişlik sadece moda bir kelime değil, kronik stresin biriktiği ve işlev görmemizi zorlaştırdığı son derece gerçek bir durumdur. Aslında Dünya Sağlık Örgütü; bunu sağlığımızı, üretkenliğimizi, ruh halimizi ve zihniyetimizi etkileyebilecek bir tehlike olarak kabul etmektedir. Araştırmalar bize tükenmişlik hissinin depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık durumlarıyla yakından bağlantılı olduğunu gösteriyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tükenmişliğin belirtileri kişiden kişiye değişse de, dikkat edilmesi gereken yaygın belirtilerden bazıları şunlardır: Bunalmışlık: Yapmanız gereken her şeyden sürekli olarak bunalmış hissedebilirsiniz. Küçük şeyler bile çok fazla gelebilir. Stres: Sürekli baskı altında olduğunuzu hissedebilirsiniz. Çalışma saatiniz olmadığında bile rahatlamakta zorlanabilirsiniz. Yorgunluk: Kendinizi çoğu zaman fiziksel ve duygusal olarak bitkin hissediyor olabilirsiniz. Bu bitkinlik hissi, yorgunluğun ötesine geçerek hareket edemiyor veya çalışamıyormuş gibi hissetmenize neden olabilir.

KOLAY SİNİRLENİRSİNİZ

Daha düşük üretkenlik: Daha fazla zaman ve enerji harcamanıza rağmen daha az iş yaptığınızı hissedebilirsiniz. Motivasyon eksikliği: Herhangi bir şeyi önemsemekte zorlanabilirsiniz. Zevk aldığınız şeyleri yapacak enerjiniz bile olmayabilir. Çekilme: Arkadaşlarınızdan, ailenizden ve bir zamanlar keyif aldığınız aktivitelerden çekilebilirsiniz. Olumsuzluk: Kendinize, sorumluluklarınıza veya çevrenizdeki insanlara karşı olumsuz veya alaycı bir tutum geliştirebilirsiniz. Tatminsizlik: Hayatınızı, işinizi veya sorumluluklarınızı düşündüğünüzde kendinizi mutlu veya tatmin olmuş hissetmeyebilirsiniz. Sinirlilik: Normalde sizi rahatsız etmeyecek şeylere kolayca sinirlenebilir, hayal kırıklığına uğrayabilir veya öfkelenebilirsiniz.

PROFESYONEL DESTEK ALIN

Bilişsel zorluklar: Odaklanmakta, karar vermekte veya bir şeyleri hatırlamakta zorlanabilirsiniz. Uyku sorunları: Yeterli uykuyu aldıktan sonra bile zinde kalmakta zorluk çekebilir veya kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. İştahta değişiklikler: Kendinizi normalden daha fazla veya daha az yerken bulabilirsiniz. Fiziksel belirtiler: Baş ağrısı, kas gerginliği veya mide rahatsızlığı gibi fiziksel belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bu belirtilere sahipseniz, şiddetle profesyonel yardım almanız öneriliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ