Çin Savunma Bakanlığı, Çin ve ABD'nin, iki ülkenin üst düzey liderlerinin mutabakata vardığı şekilde üst düzey askeri alışverişi yeniden başlatacağını bildirdi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Wi Qiang, iki ülkenin askeri değişimleri, savunma politikası koordinasyon görüşmelerini ve Askeri Denizcilik İstişare Anlaşması toplantılarını yeniden başlatacağına dair güvence verdi. Ayrıca harekat komutanları arasında telefon görüşmeleri de olabilecek.

Wi, düzenlediği basın toplantısında, askeri diyaloğun yeniden kurulmasının eşitlik ve saygı temelinde ve iki ülke liderlerinin vardığı fikir birliğine göre yapılacağına dair güvence verdi.

NE OLMUŞTU?
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'daki son toplantılarında, diğer konuların yanı sıra geçen yıldan bu yana askıya alınan askeri temasların yeniden başlatılması konusunda anlaşmışlardı.

Görüşmeler sırasında her iki lider, iki dünya gücü arasındaki rekabetin çatışmaya dönüşmesini önlemek için temas hatlarını açık tutma konusunda mutabakata varmıştı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olarak görev yapan Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'de Tayvan'ı ziyaret etmesi üzerine Çin, ABD ile askeri diyaloğunu durdurdu; bu ziyaret ciddi gerginliklere yol açtı ve Pekin tarafından ciddi bir provokasyon ve Çin'in egemenliğine yönelik bir tehdit olarak tanımlandı.

Kaynak: ERCAN ÇANKAYA