Taylor Swift, ABD başkanlık seçimleri öncesinde Kamala Harris'e desteğini açıkladı. Swift'in, hayranları üzerinde etkili olduğuna şüphe yok. Swift'in Instagram hikayesindeki bağlantı üzerinden Vote.gov'a, 24 saat içinde toplam 405.999 ziyaret oldu. Bu sayı sitenin eylül ayı başındaki günlük ortalama 30.000'den çok daha fazlaydı...

FAYDALI DEĞİL

Ancak bu sayı tek başına pek de faydalı değil. Ziyaretçilerin seçmen olup olmadığını, bu ziyaretlerin gerçek kayıtlara dönüşüp dönüşmediği veya yeni seçmenlerin 5 Kasım'da ne yapacağı halen belirsiz...

ÖLÇMEK ÇOK ZOR

Gerçek şu ki, Swift'in ne kadar fark yaratacağını tam olarak bilmek imkansız. Ünlülerin destekleri hakkında çok sayıda çalışma var. Ancak bunların önemli olduğuna dair kanıtlar karışık. Gerçek etkilerini ölçmek çok zor. Ancak araştırmacılar yine de bazı çalışmalar yaptı.

1 MİLYON EK OY

Oprah Winfrey, 2008'de Barack Obama'yı destekledikten sonra, araştırmacılar Oprah Dergisi abonelik verilerini, kitap satışlarını ve seçim sonuçlarını analiz etti. Winfrey'in desteğinin, Obama'ya ön seçimde 1 milyon ek oy kazandırdığı sonucuna vardılar.

YİNE DE KAYBETTİ

Ancak bu örnek bizi bir yere kadar götürebilir. Çünkü ön seçim haricinde genel seçimlerde iş değişebiliyor. Hillary Clinton 2016'da Beyonce, Jay-Z, LeBron James, Kendall Jenner, George Clooney ve düzinelerce ünlüden destek aldı. Yine de kaybetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ