Çin'de yeni konut fiyatları, ağustos ayında son 9 yıldaki en hızlı düşüşünü kaydetti. Reuters'in Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre; yeni konut fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 5.3 düştü. Ve bu, Mayıs 2015'ten bu yana en hızlı düşüş oldu. Temmuz ayındaki düşüş ise yüzde 4.9 olmuştu.

TAMAMLANMAMIŞ DAİRELER

Aylık bazda yeni konut fiyatları, Temmuz ayındaki düşüşe paralel olarak %0.7 oranında azalarak on dördüncü ayda da düşüş kaydetti. Emlak piyasası, derin borç batağındaki müteahhitler, tamamlanmamış daireler ve azalan alıcı güveniyle boğuşmaya devam ediyor.

TALEP-GELİR-GÜVEN

Bu da finansal sistemi zorluyor ve yıl için belirlenen %5'lik ekonomik büyüme hedefini tehlikeye atıyor. Emlak ajansı Centaline'ın baş analisti Zhang Dawei, Çin'in emlak piyasasının hala kademeli olarak dip yapma sürecinde olduğunu belirtti. Ev alıcılarının talebinin, gelirinin ve güveninin toparlanmasının biraz zaman alacağını söyledi.

DURUM ÇOK KÖTÜ

Son olarak açıklanan resmi verilere göre; yılın ilk sekiz ayında gayrimenkul yatırımları bir önceki yılın aynı dönemine göre %10.2, konut satışları ise %18.0 düştü.

Kaynak: HABER MERKEZİ