olga Özgürler, Manisa'da aşırı kiloları nedeniyle seyahat etme sıkıntısı yaşadıktan sonra tüp mide ameliyatı geçirdi ve hayallerini gerçekleştirmeye başladı. Öncelikle dünyayı gezmeye başlayan Özgürler, Yunanistan, Brezilya, Fas, Singapur ve son olarak Tayland'a seyahat etti. Tayland'ın turizm merkezi Phuket'te yaklaşık 20 gün kaldığı sırada Tay mutfağının Türk ve Avrupalıların damak tadına uygun olmadığını fark etti ve bu ülkede bir restoran açmaya karar verdi. Sınırlı bir bütçeyle restoranını açan Özgürler, birkaç ay içinde yemeklerinin lezzetiyle ün kazanmaya başladı ve büyümeye devam etti.

Phuket'in Patong ilçesindeki Bangla Sokağı'na sadece 200 metre mesafede bulunan Phuketurk Thai & Indian Restaurant, 322 farklı yemek çeşidi ve füzyon mutfağıyla Phuket'in en ünlü restoranlarından biri haline geldi. Restoran günlük olarak bin kişiye hizmet veriyor ve 32 Taylandlıya istihdam sağlıyor. Koronavirüs pandemisi öncesi 3 restorana sahip olan Tolga Özgürler, kapattığı iki dükkanını tekrar açmak için çalışmalar yapıyor. Ayrıca, Phuketurk Thai & Indian Restaurant Restoranguru tarafından ödüllendirildi ve Eshaplus belgesine sahip az sayıdaki restoranlardan biri oldu. 

“Türklerin bir şey yemediğini gördüm”

2016 yılında tatil için gittiği Phuket’in en ünlü restoranı haline gelen 24 saat hizmet veren Phuketurk Thai & Indian Restaurant’ın sahibi 35 yaşındaki Tolga Özgürler, “Phuket’ten önce dünyanın farklı ülkelerini gezmiştim. 2016 yılında Phuket’e gelince buradan çok etkilendim ama yemekleri bizim damak tadımıza uygun değildi ve burada Türklerin bir şey yemediğini gördüm. Tay mutfağı baharatlı ve şekerli bir mutfak. Bizim gibi Avrupalıların da damak tadına uygun bir mutfak değil. Bizler şekeri sadece tatlılarda kullanırız. Mutfak bölümü mezunu olduğum için aklıma bir Türk restoranı açmak geldi. Gerekli altyapı çalışmalarını yaptıktan ve restoran açmak için neler yapılması gerektiğini öğrendikten sonra çok da fazla olmayan bir bütçeyle restoranı açtım. 1-2 ay nasıl olacak nasıl ilerleyeceğiz diye düşünürken üçüncü aydan sonra biranda büyümeye başladık. Yemeklerin lezzeti ve Türk misafirperverliği restoranın büyümesini de beraberinde getirdi” dedi.

Phuket dışına açılmak istiyor

Phuket’te yerel halkla da ilişkilerinin oldukça iyi olduğunu kaydeden Özgürler, “Burada polis teşkilatı, belediye ve yerel halkla da ilişkilerimiz oldukça iyi. 32 kişiye istihdam sağlıyoruz ve bir Türk patronla çalışmaktan çok memnun olduklarını söylüyorlar. Biz çok uzun saatler düşük maaşla değil, iyi maaş ve yasal çalışma saatlerinde çalışanlarımıza tüm haklarını veriyoruz. İstihdama destek olduğum için de oldukça mutluyum. Kurumsallaşma sürecinde burada kalıcı olmak istiyoruz. Kurumsallaşarak büyümek istiyoruz. Sosyal medyada 100 bine yakın takipçimiz var. Restoranımız Google’de 3 binden fazla 5 yıldız almış durumda. Singapur, Hong-Hong gibi yerlerde şubeler açmak istiyoruz. Güney Amerikalı müşterilerimiz de kendi ülkelerinde bu lezzetleri görmek istediklerini söylüyor kim bilir belki ilerleyen yıllarda Güney Amerika’da da şubeler açabiliriz. Burada sadece kendi kabuğumuzda kalmıyoruz. Expo 2028’in Puket’te yapılması için büyük bir kamuoyu çalışması yapılıyor ve büyük ihtimalle de Phuket’te gerçekleşecek. Biz de restoran olarak bunu sonuna kadar destekliyoruz” şeklinde konuştu.

İHA
Editör: Funda Işık