Domates çorbası, en lezzetli çorbaların başında gelir. Özellikle üzerine eklenen kıtır ekmek ve kaşar sayesinde lezzeti ona katlanır. Yaz kış içilebilir. Ancak soğuk kış aylarında çok daha güzel olur. Böylesine lezzetli bir çorbayı yapmak için  tarifine harfi harfine uymalısınız. Aksi takdirde kıvamı istediğiniz gibi olmayabilir. Domates çorbasında kıvam en önemli unsurdur. Biraz yoğun bir kıvama ulaşabilmek için süt eklemelisiniz.

domates çorbası (2)

Nefisyemektarifleri.com'da paylaşılan içeriğe göre, sütlü domates çorbasının kıvamı tam ölçülerinde oluyor ve lezzeti de 10'a katlıyor. İşte püf noktaları;

Öncelikle domatesler rendelenir. Ardından tereyağı ve sıvı yağ tencereye alınır, tereyağı eritilir.

Tereyağı eridikten sonra un eklenerek biraz kavrulur.

Unun kokusu çıktıktan sonra domates salçası eklenir ve biraz karıştırılarak kavrulur

Rendelenmiş domatesler eklenir. 3-4 dakika daha kavrulur.

4 su bardağı su eklenerek çırpılır, kısık ateşte pişmeye bırakılır. Dilerseniz bu aşamada veya servisten önce çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayabilirsiniz.

Tuz ve süt eklenerek karıştırılır. Tuz miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Hazır olan çorba ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır. İsteğe göre üzerine kaşar peyniri rendesi ve karabiber serpilir.

DOMATES ÇORBASI KAÇ KALORİ?

Diyetkolik.com'da yer alan bilgilere göre, Domates çorbasının 100 gramında 32 kalori bulunmaktadır. Domates çorbasının 1 porsiyonu (210 gr) 66 kaloridir. 1 kepçe ( 150 gr) domates çorbası 47 kaloridir. Domates çorbasının 100 gramı 4.35 gram karbonhidrat, 0.91 gram protein, 1.1 gram yağ, 0.54 gram lif içermektedir.

domates çorbası (1)

DOMATES ÇORBASININ EKŞİMEMESİ İÇİN NE YAPILMALI?

Domates çorbası yaparken kullanacağınız domatesleri dikkatlice seçmelisiniz. Mümkünse olgun, tatlı ve ekşi olmayan domatesleri tercih edin. Domateslerin doğal asiditesini dengelemek için bir miktar şeker eklemek çorbayı daha tatlı hale getirebilir. Ancak, şeker miktarını kontrol etmek önemlidir, aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Havuç, doğal olarak tatlı bir sebzedir ve domates çorbasına eklediğinizde asiditeyi dengeleyebilir. Havuçları rendeleyerek veya doğrayarak çorbaya ekleyebilirsiniz. Bir diğer seçenek de çorbaya bir miktar krema eklemektir. Krema, çorbayı daha kremamsı yaparak domatesin asiditesini dengeleyebilir.

Dolmalık biber de domates çorbasına eklenerek ekşi tadı dengeleyebilir. Biberin tatlı ve hafif acı notaları çorbaya zenginlik katabilir. Eğer hafif bir ekşilik istiyorsanız, limon suyu ekleyebilirsiniz. Ancak limon suyu miktarını dikkatlice kontrol etmek önemlidir, aşırı ekşi olmamasına özen gösterin. Tuz, genellikle tatları dengeleyen bir öğedir. İyi bir denge sağlamak için tuz miktarını doğru ayarlamaya özen gösterin. Baharatlar, çorbanın genel tadını zenginleştirebilir ve ekşiliği dengeleyebilir. Özellikle taze veya kuru otlar kullanarak çorbaya lezzet katabilirsiniz.

Kaynak: Mehmet Buğrahan İncecik