İlişkilerde şaka, partnerler arasında gülerken, espri yaparken veya eğlenceli bir atmosfer oluştururken kullanılan esprili ve hafif mizah içeren bir davranış veya söz demektir. Ancak, önemli olan, şakanın karşı tarafı rahatsız etmemesi ve ilişkide olumlu bir atmosfer yaratmasıdır. İlişkilerde şaka yaparken şu noktalara dikkat etmek önemlidir:

Saygı Çerçevesinde Olmalı: Şakalar, partnerin duygularını incitmeden yapılmalıdır. Aşağılayıcı veya küçümseyici olmamalıdır.

Karşılıklı Anlayış: İki tarafın da birbirini anlaması ve duygusal sınırlara saygı göstermesi önemlidir.

saka-4

Mizah Tarzları: Herkesin mizah anlayışı farklıdır. Partnerinizin ne tür şakalardan hoşlandığını ve sınırlarını anlamak önemlidir.

Hassas Konulara Dikkat: Belirli konular, kişisel deneyimlere veya duygusal alanlara dokunduğu için şakalardan kaçınılması gereken hassas konular olabilir.

Esprili İletişim: Güzel bir iletişim tarzıyla yapılan şakalar, ilişkinin güçlenmesine katkıda bulunabilir.

Ntv.com.tr'de paylaşılan içeriğe göre, ilişkide şaka yapmanın etkileri aktarıldı.

1- ŞAKA YAPMANIN YERİ VE ZAMANI VARDIR

Partnerinizin aşırı stresli olduğu anlarda şaka yapmak onu sinirlendirebilir. Bu sebeple partnerinizin de gülüp eğlenmesini istiyorsanız şakalarınızı kriz anları dışında yapmalısınız.

2- KOMİK DEĞİL, KABASINIZ

Alaycılık zaman zaman komik olabilir. Ancak partnerinizin kişiliğiyle, görünüşüyle, değerleriyle, hedefleriyle ya da onun için önemli olan herhangi bir şeyle dalga geçmeniz onun hoşuna gitmeyecektir.

saka (1)-1

3- ŞAKALARINIZ SÜREKLİDİR

Şakalarınızı sürekli hale getirip ciddi olmaktan uzaklaşırsanız insanları rahatsız edebilirsiniz. Bu da zaman içerisinde partnerinizin de tepki göstermesine sebep olacaktır.

4- CİDDİ OLMADIĞINIZ İÇİN SİZİ CİDDİYE ALAMAZ

Ciddi bir konuyu gündeme getirdiğinizde bile partneriniz sizin şaka yapıp yapmadığınızı düşünebilir. Bunun gibi birçok örnekten sonra partneriniz dürüst etkileşimlerin olmayışı nedeniyle ilişkiden kopacaktır.

5- ŞAKALARINIZ GÜVENSİZ OLDUĞUNUZU GÖSTERİR

Kendinizi sürekli yerecek şakalar yapmanız açık bir güvensizlik ifadesidir. Bu durum sürekli hale geldiğinde hayatınızdaki insanlar da sizden uzaklaşacaktır.

Editör: Mehmet Buğrahan İncecik