Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyonunu bugün açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi, Ağustos ayında yüzde 2,47; yıllık bazda ise 51,97 olarak açıklanmıştı. Yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 51,56 olarak belirlenmişti.

Tuik In Enflasyon Sepetinde Akil Almaz Fiyatlar

EYLÜL AYI ENFLASYONU AÇIKLANDI


TÜİK'in verilerine göre, aylık bazda enflasyon yüzde 2,97 yıllık bazda ise yıllık 49,38 oldu.

EN FAZLA ARTIŞ EĞİTİMDE OLDU

TÜİK'in açıklamasına göre, en fazla artış eğitim alanında yüzde 14,21 oranı ile eğitim oldu.
Eylül ayında temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 110 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3,22, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 36,44, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,23 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,74 olarak gerçekleşti.

Böylece yıllık enflasyon Temmuz 2021'den bu yana ilk kez politika faizinin altına inmiş oldu.

ÇEKİRDEK ENFLASYONDA YAVAŞLAMA


Yıllık çekirdek enflasyon tarafında Eylül'de yavaşlama devam etti. TÜİK verilerine göre yıllık çekirdek enflasyon yüzde 49,10 olarak kaydedildi.

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİLERİ


Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) eylül ayında nispeten yavaşlayarak aylık yüzde 2,2 artması bekleniyordu.

Yıllık enflasyonun da yüzde 48,3 seviyesine inmesi öngörülüyordu.

Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 42-43 civarında şekilleniyor.

ZAM ORANLARI DA BELLİ OLDU


Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 3.23, Ağustos ayı için de yüzde 2,47, Eylül ayı için de yüzde 2,97 zammı hak etti.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri şimdiden yüzde 8,92'lik zam farkını elde etmiş oldu. Memurların enflasyon farkı alabilmesi için yüzde 0,99 enflasyon daha oluşması gerekiyor.

Geriye Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla maaşlara gelecek net zam belli olacak.

Orta Vadeli Program'da (OVP) 2024 yıl sonu enflasyonu yüzde 41.5 olarak tahmin edildi. Bu orana göre, ikinci 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin artışı yüzde 13.44 olarak bekleniyor.

TOPLU SÖZLEŞME İLE ZAM ALINACAK
Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar. Toplu sözleşme zammına göre memur ve memur emeklileri ocak ayında 2025 yılının ilk zammını alacak.

Eylül sonu itibarıyla bu rakam yüzde 8,92'yi aşmış durumda. Net rakam ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olacak.

Memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 15 de toplu sözleşme zammı alacak.

Kaynak: Haber merkezi