Güney Afrika'da dört okul çocuğu, siyahi öğrencilerin köle olarak açık artırmayla satıldığı video nedeniyle disiplin soruşturmasına girecek. Cape Town yetkilileri, durumu BBC'ye doğruladı.

Öğrencilerin bir kafeste tutulduğu ve diğer öğrencilerin ise onları satın almaya çalıştığı görüntüler, sosyal medyada paylaşıldığında büyük tepkiye yol açmıştı. Video, Pinelands Lisesi'nde çekildi.

RAHATSIZ EDİCİ

Güney Afrika İnsan Hakları Komisyonu (SAHRC) olayla ilgili kendi soruşturmasını başlattığını duyurdu. İki okulda daha ırkçı olaylarla karşı karşıya kalındığı belirtiliyor. SAHRC, "Bu olayların, demokrasinin 30. yılında yaşanmaya devam etmesi rahatsız edici. Özellikle okullarda görülmesi daha da üzücü" açıklamasında bulundu.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

İğrenç müzayedenin arkasında olduğu düşünülen dört Pinelands Lisesi öğrencisi şu anda okuldan uzaklaştırıldı. Eğitim Bakanlığı sözcüsü Bronagh Hammond, "Soruşturma devam ediyor. Davranış kurallarındaki bazı hükümleri ihlal etmiş olabilecek diğer öğrencilere karşı da gerekli işlemler yapılacak" dedi.

ANNESİNE GÖSTERDİ

Olay, ilk olarak öğrencilerden birinin görüntüleri annesi Merle Potgieter'e göstermesi, onun da durumu okul yönetimine ve yerel medyaya anlatmasıyla ortaya çıktı. Oğlunun 14 yaşında olduğunu ve kendisini kafesin içine zorla sokmaya çalışanlarla, diğerleri gibi mücadele ettiğini söyledi.

SATIYORUM, SATIYORUM, SATTIM!

Görüntülerde çocukların 100.000 rand'a (5.400 dolar) kadar çeşitli teklifler verdikleri duyuluyor. Bir çocuğun ise, "Satıyorum, satıyorum, sattım!" diye bağırdığı görüldü.

Muhabir: LİLA OKYANUS