Samsun kent merkezindeki işlerinden yaklaşık 5 yıl önce ayrılan iki çocuk babası Ramazan Karagöz ile kız kardeşi üç çocuk annesi Beratiye Kıran, Kavak ilçesi kırsal Azaklı Mahallesi'nde bulunan baba topraklarında tıbbi aromatik bitki yetiştirmeye karar verdi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ile Samsun Büyükşehir Belediyesinden destek alan iki kardeş, bir bölümü kendilerine ait, bir kısmı ise kiralık yaklaşık 550 dönüm alanda tıbbi ve aromatik bitkiler olan lavanta, papatya, kekik, ada çayı, ekinezya üretmeye başladı.

Kurdukları tesiste bunlardan yağ elde eden kardeşler ürettikleri yağı ise talep edenlere satıyor.

Beratiye Kıran, kardeşinin teşvikiyle baba topraklarında tıbbi aromatik bitki üretimi işine girdiklerini söyledi.

İşlerinden memnun olduğu, aradan geçen 5 yılda kapasitelerini artırdıklarını belirten Kıran, "Genelde burada buğday olur, insanlar kendine göre mısır, fasulye eker. Bizim yaptığımız ise daha önce pek bilinmeyen bir şeydi. Gençler için de çok güzel. Ben de köyüme geldim, çalışıyorum." dedi.

Daha önce verim alamadıkları araziden tıbbi aromatik bitki üretiminde güzel sonuçlar elde ettiklerini vurgulayan Kıran aa

"Biz geniş bir aileyiz, 8-10 kişi oluyoruz. Biz dikim, otla mücadele, kesim, hasat işleriyle uğraşıyoruz. Yağını ise kardeşim, yeğenimle fabrikada çıkarıyor. Ben en son Samsun'da balık fabrikasında çalışıyordum. İşim güzeldi ama insanın kendi işinin olması daha güzel bence. Köyünde kardeşinle, ailenle bir şeyler yapmak daha güzel. Önceden babamız ekip biçmiş, o da kendine anca yetiyormuş. Satıp gelir kazanma şansın yoktu. Şimdi para kazanıyoruz kendi tarlalarımızdan. Kırsal kesimlerde olmayacak şeyler oluyor. Ürünlerimizden para kazanıyoruz, çok güzel bir şey."

Kaynak: AA