Redif Kışlası, Osmanlı İmparatorluğu'nda 2. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasının ardından, dönemin "Meclis-i Şura" tarafından ülke genelinde redif askeri kışlalarının kurulması kararının alınmasının ardından, 20. yüzyılın başlarında İskilip ilçesinde inşa edilmiştir. Kışla, şu anda Çorum İl Özel İdaresi tarafından restore edilmekte olup, 265 koltuk kapasiteli bir konferans salonu, sahne, depo ve kulis odaları gibi bölümleri içererek Misak-ı Milli İlkokulu ek binarı olarak kullanılacaktır.

2017 yılında ihalesi gerçekleştirilen kışla, inşaat sırasında tarihi taş duvarların öngörülemeyen iş artışları nedeniyle tamamlanamamıştır. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon işi tasfiye edilmiştir. Ancak geçtiğimiz aylarda Çorum İl Özel İdaresi tarafından yeniden başlatılan Misak-ı Milli İlkokulu Redif Kışlası Restorasyonu projesi için yer teslimi yapılmış ve çalışmalara yeniden başlanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ordunun modernize edilmesi çalışmaları kapsamında ülke genelinde inşa edilen redif kışlalarından biri olan tarihi Redif Kışlası, Balkan, Birinci Dünya, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları sırasında aktif olarak kullanılmıştır. İskilip ilçesinin Meydan Mahallesi'nde bulunan bu kışla, 720 metrekarelik bir alan üzerine taştan 3 kat olarak inşa edilmiştir. Şimdi ise restore edilerek Misak-ı Milli İlkokulu ek binarı olarak kullanılacak.


“Tarihi dokuya sahip çıkıyoruz”

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, yeniden ayağa kaldırılan tarihi Redif Kışlasını ziyaret ederek restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
Vali Dağlı, "Redif Kışlası yakın zamanda tamamlanarak hizmete açılacak. Çok amaçlı bir salon olarak dizayn ediliyor. Tarihi bir değere sahip olan kışlamız Valiliğimiz ve İl Özel İdaresi imkanları ile ayağa kaldırıldı. Çalışmalarımız son aşamada. Önümüzdeki aylarda kışladaki çalışmalar bitirilecek. Güzel bir mekan. Bu mekana ihtiyacımız vardı. Tarihi dokuyu ayağa kaldırarak hem tarihimize sahip çıkıyoruz hem de halkımızın hizmetine sunacağımız güzel bir binayı ilçemize kazandırmış olacağız. İskilip halkına hayırlı olsun” dedi.

Kaynak: iha