New Mexico Üniversitesi'nin hakem denetiminden geçmemiş yeni bir ön çalışması, 2024'te otopsi örnekleri topladı. Bunların beyinde 2016'dan toplanan örneklerden yaklaşık %50 daha fazla plastik içerdiğini buldu.

beyin-3
BÖBREK VE KARACİĞERDEN FAZLA


Beyinlerin ayrıca kadavraların böbreklerinden ve karaciğerlerinden alınan örneklerden %7 ila %30 daha fazla küçük plastik parçası içerdiği belirtildi. Mikroplastikler 5 milimetreden küçük plastik parçalarıdır. Nanoplastikler ise çok daha ufaktır.

Beyinn-1
BEYNİN 3'TE 2'Sİ YAĞDIR!


Araştırmacılar, plastiğin beyinlerimizde daha fazla biriktiğini düşünüyorlar. Çünkü beyinde çok fazla yağ var ve bu da küçük plastik parçacıkları çekiyor. Birçok insan bilmese de beynimizin yaklaşık 3'te 2'si yağdan oluşur. Nanoplastikler o kadar küçük ki kandan beyne geçebiliyorlar ve beynin yağ içeriği bu parçacıkları diğer organlardan daha fazla çekiyor gibi görünüyor. Bu da beyin dokusunda daha yüksek plastik konsantrasyonlarına yol açıyor.


ONLARDAN KAÇAMIYORUZ


Aslında önceden plastik parçalarının beyne ve diğer organlara girebildiği biliniyordu. Ancak sağlık etkileri henüz tam olarak netleştirilemedi. Bazı araştırmalar, bu davetsiz misafirlerin ciddi problemlere yol açabileceğini düşünüyor. İşin kötü tarafı ise plastiklerden kaçmamız mümkün değil. Çünkü her yerdeler. Alabileceğiniz bazı önlemler ise şunlar: Plastik gıda kapları kullanmaktan kaçının. Plastik şişelenmiş suları tercih edin. Paketlenmiş gıdalar yerine taze gıdaları tercih edin. Deniz ürünleri tüketimini sınırlayın (balıklar denizlerde plastik kirliliğine maruz kalmaktadır).
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL