1156’DAN FAZLA TÜRÜ VAR
 

Türkiye’de 1156’dan fazla türü bulunan Papatyanın Anavatanı Avrupa’dır. Tüm Avrupa’dan Hazar kıyılarına kadar yayılmıştır. Günümüzde buzullarla kaplı Antarktika kıtası dışında her coğrafyada yayılım göstermiştir. Ülkemizde Marmara, Ege, Trakya, Güneybatı Anadolu’da doğal koşullarda yetişir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında zarafeti temsil eden beyaz renkte çiçekler açan tek yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları hafif acı ve baharlı bir tattadır. 

PAPATYANIN MİSTİK HİKÂYESİ

Eski Mısırlılar, saflık, masumiyet ve zarafeti simgeleyen papatya çiçeklerini tanrılara adak adama törenlerinde kullanmışlardır. Ortaçağ Avrupa’sında ise papatyanın yakınlarında yetişen bitkilere bile can verdiğine inanılmıştır. Bu yüzden çiftçiler, yetiştirdikleri ürünlerin arasına mutlaka Mayıs Papatyası ekmişlerdir. Yaz şenliklerindeki kutlamalarda yapılan taçlar meşhurdur. Yılın ilk papatyalarının şans getirdiğine inanılmıştır. Ortaçağda genç erkek çocuklar demet demet papatyaları ellerinde tutarak bu sayede çabuk büyüyeceklerine inanmışlardır. Genç kızlar topladıkları papatyanın yapraklarını kopararak saymışlar böylece sevilip sevilmediklerini öğrenmişlerdir. Evlilik çağındaki kızlar gözlerinin önüne bir demet papatya koyup saymışlar, gözlerini örten papatya sayısının kaç yıl sonra evleneceklerini belirlediğine inanmışlardır.   

DÖKTÜĞÜ HER YAPRAK SENİ SEVİYORUM DEMEKMİŞ

Sadece 3 gün ömrü olan kelebek papatyaya âşık olur ancak öleceğine saatler kala “Seni seviyorum” der. Papatya sadece “Bende” diyebilir ve kelebek ölür. “Ona sevdiğimi neden zamanında söyleyemedim” diyen papatya üzüntüden hasta olur ve yapraklarını dökmeye başlar. Döktüğü her yaprakta “Seni seviyorum” der ve papatya da ölür. İşte bugünden sonra sevildiğini duyamayan herkes papatyaya sorar ‘seviyor mu? Sevmiyor mu?’ 

HANGİ ORTAMDA HEDİYE EDİLİR

Sevgimizi ifade etmek için bir papatya buketi yeterli; arkadaşlık, evlilik, aile gibi yakın çevremize duyduğumuz koşulsuz ve masum sevgiyi ifade etmek için özel güne ihtiyaç duymadan nedensiz yere de papatya çiçeği hediye edebiliriz.

YA ŞİFASI?

Papatya bitkisinden; papatya çayı, papatya yağı, papatya tentürü, papatya sabunu, papatya kolonyası, papatya ekstraktı, papatya ekstresi ve boya elde edilir. Zengin C vitamini içerdiğinden papatya yaprakları, dünya mutfağında salataların hem görünümünü hem de lezzetini arttırmak için kullanılır. Papatyanın spazm çözülmesinde, gaz ve âdet sancılarının giderilmesinde faydalı olduğu ifade edilmektedir. Papatyada bulunan Alfa bisabolol maddesi ülsere iyi gelmektedir; Azulene ise mide yanmasına karşı etkilidir. Gastrit ve ülseratif kolit tedavisinde kullanılır. Ayrıca ağız iltihaplarını iyileştirir.

ZEHRA DOĞU ARSLAN

Editör: Ela Duyar