Kış saati uygulaması başladı. Pazar günü Türkiye'de yataklarından kalkanlar saat konusunda kafa karışıklığı yaşamaya başladı. Bunun nedeni bazı bilgisayar, akıllı telefon ve akıllı saatlerin saatleri geri almasıydı. Otomatik olarak gerçekleşen bu durum, insanların ''şu an saat kaçta?'' sorusunu da sormasına neden oldu. Peki an itibariyle saat kaç oldu? Saatler geri mi alındı? İşte detaylar...

SAATLER GERİ Mİ ALINDI?

Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Saatler geri alındı ancak Türkiye'de değil. Avrupa kış saati uygulamasına geçti. Ancak Türkiye'de bilindiği üzere saatler geri ya da ileri alınmıyor. Bu nedenle ülkelerle saat farkı yaz ve kış dönemlerinde farklılıklar gösteriyor. Örneğin Avrupa ülkeleriyle saat farkı kışın 2 saate çıktı. Bu durum İngiltere ile 3 saat durumunda. 29 Ekim Pazar günü itibariyle başlayan bu uygulama ile Avrupa'da günler artık daha erken aydınlanacak ve daha erken kararacak. Böylelikle kış dönemi de resmen başlamış olacak.

TÜRKİYE'DE ŞU AN SAAT KAÇ?

Türkiye'de şu an saatin kaç olduğunu öğrenmek için başvurmanız gereken en doğru tercih TV kanalları olacaktır. Devlet kanalı TRT 1'den saatiniz an itibariyle kaç olduğunu öğrenebilirsiniz. Otomatik olarak geri alınan saatlerinizi elle düzeltebilirsiniz. Yine evde bulunan duvar saatiniz de eğer pili bitmemişse doğru saati gösterecektir. Akıllı telefon, akıllı saat ve bilgisayarınızdaki saatler ise geri alınmış olabilir. Bunu kontrol etmenizde fayda bulunmaktadır.

SAATLERİN İLERİ YA DA GERİ ALINMASI TÜRKİYE'DE KALDIRILDI

Türkiye'de uzun zamandır saatleri ileri ya da geri alınmıyor. Bunun nedeni olarak enerji tasarrufu gösterilmişti. Bu kararla birlikte kışın havalar daha geç kararacak ve insanlar daha az enerjiye ihtiyaç duyacaktı. Bu karar an itibariyle devam ediyor. Bazı veliler ise karanlıkta okula giden öğrenciler nedeniyle bu duruma tepki göstermeye devam ediyor. Akşamları elektrik ışıkları yakılmasa da sabahları yakıldığını iddia ediyorlar. Ancak yetkililer an itibariyle bu konuda farklı bir karar almış durumda değil. Avrupa'da ise kışın geri alınan saatler, yazın ise ileri alınmaya devam ediyor. Yaz aylarında Avrupa ile Türkiye arasındaki saat farkı da 1'e düşüyor.

Editör: Orhan Duman