İngiltere'nin yeni Genelkurmay Başkanı Roly Walker, Rusya'nın Ukrayna'nın dört büyük bölgesini tamamen ele geçirme hedefine ulaşması için beş yıla ihtiyaç duyacağını belirtti. 1.8 milyona yakın asker kaybı yaşanabileceğini de kaydetti.

MİLYARLARCA DOLARLIK EKİPMAN

Walker, "Rusya milyarlarca dolarlık ekipman harcayacak. Tabii ki 5 yıl içinde çok sayıda kayıp yaşayacaklar. Bunun 1.8 milyon civarında olmasını bekliyorum" dedi. Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporizhia bölgeleri, Rusya'nın ana hedefleri...

KENDİ TOPRAĞI İLAN ETMİŞTİ

Dört bölgenin tamamı kısmen Rusya'nın kontrolü altında. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Eylül 2022'de dört bölgeyi ülkesinin toprağı ilan etmiş ve bunlar üzerinde tam kontrol sağlamak, Moskova'nın en önemli savaş ve müzakere hedeflerinden biri haline gelmişti.

GÜNLÜK 1000 CİVARI KAYIP

Ukrayna, bu topraklardan hiçbirini devretmeyeceği konusunda kararlı; zira Donetsk ve Luhansk yıllardır ayrılıkçı grupların yurdu durumunda. Rusya savaş kayıpları konusunda büyük ölçüde sessiz kalsa da Batılı tahminlere göre; günlük 1.000'e yakın asker yaralanıyor veya ölüyor.

BÖLGEDE 700 BİN ASKER VAR

İngiltere istihbaratı; mayıs ayında Moskova'nın savaşta bugüne kadar 500 binden fazla asker kaybettiğini, sonraki aylarda ise 70 bin askerin daha yaşamını yitirdiğini tahmin ettiğini açıklamıştı. Bu arada Putin, haziran ayında yaptığı açıklamada, yaklaşık 700 bin Rus'un hala Ukrayna'da savaştığını söylemişti.

Muhabir: Tamer Ayeri